GORDAN JANDROKOVIĆ: Populizam, jezik ulice i nekultura najbolje se vide u Saboru

gordan jandroković

U organizaciji Zaklade Konrad-Adenauer-Stiftung i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta održana je konferencija na temu “Vrijednosti u politici i društvu”.

Piše: Kristina Bokanić (Media servis)

Među govornicima su bili nekadašnji slovenski premijer Janez Janša te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je upozorio na iskrivljene vrijednosti u društvu. Sve se, kaže, okreće materijalizmu i konzumerizmu na štetu duhovnosti. Posebno ga ljuti populizam, koji je u Saboru, postao svakodnevna pojava.

“Taj fenomen prisutan je i u Hrvatskoj, pratimo ga svakodnevno. Nažalost, on se prenio i u institucije. Hrvatski sabor je mjesto u kojem se upravo ta snažna nekultura komunikacije, prenošenje ulice i aktivizma u instituciju jasno vidi. To po mome mišljenju predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se danas trebamo nositi”, veli Jandroković.

Glavni tajnik HDZ-a govorio je i o izazovima s kojima se suočava Europa kada je u pitanju islam. Jandroković tvrdi da EU još nije pronašla način kako da oblikuje miran suživot domicilnog stanovništva i izbjeglica. Nekoliko puta je naglasio na nedostatak duhovnosti u suvremenom svijetu pa se pozvao na vrijednosti židovsko-kršćanske tradicije koja ističe vrline koje čovjeka čine čovjekom…

“A to su poniznost, velikodušnost, sloboda i odgovornost, hrabrost i dosljednost, osjećaj za svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te predan rad za društvo u kojem živimo. Možda zvuči idealistički i romantično, ali mislim da bez takvog pogleda na život, politiku i gospodarstvo te na sve oko nas, nemamo velikih izgleda”, zaključio je Jandroković.

Komentiraj