GORDAN JANDROKOVIĆ: Ništa što je došlo od predsjednika Republike neće pripomoći da se tenzije smire

Ustavni sud ukinuo je “epidemiološke” izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

Izvor: Media servis

Odluka je donesena nakon što je 35 oporbenih zastupnika u rujnu zatražilo ocjenu ustavnosti saborskog poslovnika navodeći da im se epidemiološkim izmjenama ograničava pravo na raspravu.

Zastupnici oporbe u zahtjevu Ustavnom sudu istaknuli su da se skraćivanjem rasprave, vremena za stanke, ograničenjem broja nazočnih zastupnika na sjednici te ukidanjem prava na replike narušavaju prava zastupnika zajamčena Ustavom.

Prilagodit ćemo se odluci Ustavnog suda, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Morat ćemo sada tražiti neka nova riješenja. Pročitao sam odluku, konzultirao se s predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da vidimo kako ćemo dalje postupati. Kolega Bošnjaković me izvijestio da je za sljedeći tjedan sazvao sjednicu Odbora koji će dalje tražiti rješenja koja će osigurati da se ispoštuje odluka Ustavnog suda”, rekao je Jandroković te dodao:

“Ustavni sud najviše zamjera što smo izostavili ili nismo ostvarili sve tehničke mogućnosti. Stav je da ako se može osigurati glasovanje, može se osigurati i rasprava svih zastupnica i zastupnika”.

Postoje tri opcije, kaže Jandroković te dodaje koja je po njemu najrealnija. “Da radimo u Saboru, ali da je plenarna sjednica paralelno održava u više dvorana. To će tražiti i ulaganja u tehničku opremu, morat ćemo imati kamere u svim tim dvoranama.”

Treba spustiti tenzije, rekao je komentirajući radikalizaciju u društvu, ali i verbalna prepucavanja između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića kojem puno toga zamjera.

“Čini mi se da predsjednik o tome ne razmišlja puno. Vrlo je malo njegovih prijedloga usmjerenih na rješavanje životnih problema naših ljudi. Nisam čuo nijedan konstruktivan prijedlog vezan za covid, epidemiju, pa ni sigurnost. Ništa što je došlo od predsjednika Republike neće pripomoći da se tenzije smire.””.

Podsjetimo, Milanović je pozvao na održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali Jandrokoviću to nije prirodno. “Poziv da se održi sjednica došao je od predsjednika, ali meni nije prirodno da ujutro nekoga uvrijedite, a onda ga popodne pozovete na kavu ili čaj.”

I dalje se vodi rasprava tko je počeo prvi sa sijanjem govora mržnje i netolerancije. HDZ ili SDP? Jandroković očekivano prebacuje lopticu.

“Možemo isto tako postaviti pitanje koliko je SDP-ova Vlada odgovorna za dizanje radikalizacije kada su donijeli Lex Perković. Ne, ne, ne, vi bi htjeli da ja odgovaram na vaše pitanje koje je sugestivno, da preuzimam odgovornost za samo jednu stranu.”

Svaka riječ može zapaliti plamen, a trenutno nam prioritet mora biti borba protiv korone, zaključuje predsjednik Sabora.

Komentiraj