GORAN MILIĆ: Kako sam doživio Fidela Castra i kako vidim novu Kubu

goran milić

Goran Milić, poznati naš i ugledni novinar, pet je puta bio na Kubi, rukovao se s Fidelom Castrom, a na Facebooku je iznio svoje dojmove o njemu, ali i o budućnosti Kube bez Castra.

Prenosimo objavu u cijelosti:

“Umro je Fidel Castro. Bio sam na Kubi pet puta dok je bio u punoj snazi (1975, 1976, 1978, 1979 i 1983). Jednom sam se i rukovao, za vrijeme Samita nesvrstanih, 1979.

Izbliza, nije kao na fotografijama ili na filmu. Činio se nižim, stisak ruke mu je mekan, gotovo mlohav, osmijeh pitom, bez ičega teatralnoga.

Pomislio sam da bi mu dobro došla dva kupanja i jedno šišanje.

Za govornicom, bio je zmaj:

“Da prijatelji, drugovi i gospodo, da, mi volimo Sovjetski savez. Jer je uz nas, jer nam pomaže. A svi vi, okupljeni ovdje, iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, recite mi, ako znate, ijedan oslobodilački pokret koji je Amerika ikada pomagala…”

(Frenetičan aplauz predstavnika dekoloniziranih nesvrstanih država, poneki uzvik iz klupa Latinoamerikanaca – “rusos si, gringos no”!)

Kuba nije bila siva i dosadna kao Sovjetski blok ali je bila još siromašnija i s više uvjerenog jednoumlja.Sve uz glazbu i ples.

Jedna lijepa Castrova osobina – nije se gizdao, 90 posto života proveo je u uniformi bez odličja, vozio se u jeepu, a mercedese koje je privremeno uvezao za Samit nesvrstanih ekspresno je vratio nakon Konferencije.

Komunist i prosovjet je postao prisilno, iz samoobrane. Amerikanci su mogli podnijeti što je svrgnuo diktatora Batistu, ali nacionalizaciju banaka mu nisu oprostili.

Uskoro, nova Kuba

Vraćaju se emigranti s Floride. Privatizacija. Korupcija i kriminal. Civilno društvo. Deset političkih stranaka. Komunisti dodaju predznak “reformirani”, pa se, nakon izbornog poraza, pretvaraju u socijal-demokrate. Privatne američke škole.

Tisuće malih trgovina koje proždiru veliki robni lanci. Tko se “snađe”, živi triput bolje. Tko misli da će sve ostati isto, živi lošije nego danas. Desetine novih medija, radio i tv postaja na kojima se svađaju oko “defidelizacije” i “proamerikanizacije”.

Najveća opasnost: Čuvanje socijalnog mira i navike jednakosti po cijenu inozemnog zaduživanja koje će se hametice nuditi.

Jednoga dana, časopis “Time” će napisati: “Deset godina nakon smrti Fidela Castra, Kuba se vratila u svoje realne okvire. Male zemlje, ograničenoga značaja” .

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/goran.milic.7906/posts/739428769544547?pnref=story” bottom=”30″]

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!