GORAN IVANIŠEVIĆ: “Trebao bih dobiti nagradu za idiota stoljeća!”

Zbog divljanja tijekom meča na turniru u Cincinnatiju prošloga mjeseca, Nick Kyrgios (24), australski tenisač poznat po svom velikom igračkom potencijalu, ali i svojoj osebujnoj naravi (trenutačno 27. na ATP listi), platio je kaznu od 113.000 dolara, a kada je na US Openu optužio ATP za korumpiranost, uslijedila je ovih dana suspenzija od 16 tjedana neigranja, ukoliko u narednih šest mjeseci počini novi ispad.

Izvor: Media servis

ATP je uz to Australca kaznio s novih 25.000 dolara, i u svojoj izjavi objasnio da će uvjetna kazna biti aktivirana ako Kyrgios nastavi “verbalno ili fizički vrijeđati službene osobe, gledatelje i druge osobe na turnirima ili ako počini nesportski potez poput pljuvanja, usmjeren prema službenoj osobi, gledatelju ili drugoj osobi po završetku meča, te ako bude vulgaran prema službenim osobama”. Nadalje, ATP navodi da će suspenzija biti ukinuta tek onda, kada se “uvjere da Kyrgios poštuje određene mjere tijekom šest mjeseci, kao što su pravila ponašanja, suradnja s mentalnim trenerom na turnirima i korištenje specijalizirane profesionalne pomoći oko kontrole ponašanja tijekom razdoblja bez turnira (studeni i prosinac).

Odluku ATP-a na društvenim je mrežama prokomentirao sam Kyrgios: “…Smirite se, to je samo uvjetna kazna, sve je O.K. I dalje mogu igrati tenis, a tenis će i dalje biti zabavan. Samo trebam pripaziti na svoje ponašanje.” Istovremeno, u ekskluzivnom razgovoru za britanski Telegraph, Goran Ivanišević je komentirao sljedeću Kyrgiosovu izjavu o prvom tenisaču svijeta: “Novak Đoković ima bolesnu opsesiju da se svima dopadne. Ja se jednostavno ježim od toga, ne mogu to podnijeti. Koliko god velikih turnira osvojio, Đoković nikad neće biti najveći!”

Ivanišević, koji je od posljednjeg Wimbledona postao član stožera srpskog tenisača, smatra kako je ” Kyrgios bez ikakvog opravdanja i razloga udario po Novaku…” i kako se “neke stvari mogu raditi na terenu, ali prema protivnicima se uvijek mora odnositi s poštovanjem.” Savjetovao je Ivanišević (ne prvi put!) Kyrgiosa kako bi mu “najpametnije bilo da se brine o sebi”, jer je po Goranu riječ “o igraču koji bi morao biti u Top 5 i osvajati Grand Slam turnire, a to s ovakvim stavom nikada neće napraviti”. Takva bi promjena, drži hrvatski trener “bila sjajna i za njega i za tenis.”

U istom intervjuu, Ivanišević je govoreći o svojoj velikoj privilegiji da trenira, po njemu najkompletnijeg tenisača današnjice Đokovića, naglasio: “Najviše me iznenadilo koliko je Novak mentalno jak, ali i fokusiran na treninge. Nevjerojatno. Veliko mi je zadovoljstvo raditi s njim…” Govoreći za vodeće britanske novine o svojoj igračkoj karijeri, Ivanišević (koji je u jednom trenutku bio drugi tenisač svijeta, a 2001. godine osvojio Wimbledon s pozivnicom) je priznao: “Kada bih se mogao vratiti, promijenio bih jako puno u svom pristupu. Toliko toga nisam ostvario.”

Izgubio je puno velikih finala, pogotovo od Petea Samprasa, a za to je okrivio svoj mentalitet: “Trebao bih dobiti nagradu za idiota stoljeća” – zaključio je u svom stilu Ivanišević. (“Imao sam teoriju da nije dobro izgubiti u polufinalu,, ali da smiješ izgubiti u finalu!”) Jednom je drugom prilikom, u šali rekao “kako mu je Sampras uništio život, ali ga svejedno voli, jer je veliki prvak i dobar momak.” Za njegov uspjeh”, naglasio je i tada Goran, “ključna je bila njegova psihička snaga.”

Šteta, što Ivanišević-igrač nije znao ono što danas zna i naglašava Ivanišević-trener, jer bi radeći na korekciji svog, za vrhunski tenis problematičnog mentaliteta i mentalnoj snazi, dodatno učvrstio samopouzdanje i popravio usredotočenost u najvažnijim poenima. Nikada nećemo saznati što bi sve u karijeri napravio takav Goran Ivanišević uz igrački talent koji je imao. Za Gorana je definitivno kasno za takav scenarij, je li kasno za Kyrgiosa?