GORAN ALEKSIĆ: Po našoj Vladi dužnik može umrijeti prije nego vrati dug!

goran aleksić

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić, koji se bori za ljude koji su podigli kredite, a banke ih sustavno pelješe i otimaju im novac, objasnio je zašto Vlada RH ne prihvaća da se najprije plaća glavnica, a potom troškovi i kamate.

Na Facebooku Aleksić piše:

VLADA RH NE ŽELI OBRNUTI REDOSLIJED NAPLATE DUGOVA, JER BRANI SAMO VJEROVNIKA, DOK DUŽNIK MOŽE UMRIJETI PRIJE NEGO VRATI DUG

Objašnjenje Vlade RH zašto ne prihvaća da se najprije plaća glavnica, pa potom troškovi i kamate:

“Razlog zašto troškovi imaju prednost pred kamatama je što troškovi izravno opterećuju vjerovnika bez obzira na to hoće li imati uspjeha u namirenju kamata i glavnice. Kamate imaju prednost pred glavnicom zato što bi se djelomičnom isplatom glavnice smanjile kamate, a i zbog zabrane anatocizma.

Prihvaćanje predloženog rješenja (da se prvo namiruje glavnica a potom troškovi i kamate) značilo bi da namirenjem glavnice kamate na iznos glavnice prestaju teći, dok bi se dužnik i nadalje koristio novčanim sredstvima vjerovnika nepodmirenim na ime kamata na koji, zbog zabrane anatocizma, kamate ne teku.

Dakle, dužnik koji je u zakašnjenju s plaćanjem glavnice i zbog toga mu teku zatezne kamate, plaćanjem dijela nepodmirenog iznosa smanjivao bi glavnicu čime bi se vjerovniku umanjilo pravo na zatezne kamate što znači da bi dužnik koristio novac vjerovnika bez naknade, što je u suprotnosti sa svrhom i pravnom prirodom kamata.”

Objašnjenje Vlade RH uopće ne drži vodu. Ono je podilaženje vjerovniku, na štetu dužnika. Naime, ukoliko bi se kod dospjele glavnice najprije naplaćivala glavnica, pa potom troškovi i kamate, to ne bi značilo da se vjerovnik besplatno koristi glavnicom, jer bi sve do konačne otplate glavnice zatezne kamate i dalje tekle na dospjeli dio glavnice koji nije otplaćen, samo bi se obrnutim redoslijedom naplate omogućilo da dužnici otplate glavnicu i kasnije kamatu brže nego što je to sada – a sada je to gotovo nemoguće bez otpisa duga.

Naprotiv, stanje kakvo imamo omogućuje vjerovnicima da godinama naplaćuju zateznu kamatu, a vjerovnik često uopće niti ne zagrebe glavnicu. Zbog toga imamo stanje duga u kojemu 1/4 čini glavnica, a 3/4 troškovi i kamate. Ako bi se redoslijed naplate obrnuo, promijenio bi se i odnos glavnice prema troškovima i kamatama, barem 1/2 naprama 1/2, a s vremenom bi glavnicu činile 3/4, a kamate i troškove 1/4 ukupnih dugova. Vlada RH očigledno ne želi riješiti problem blokiranih građana!

Napomena:
Ako ne znate što je to anatocizam, to je naplata kamate na kamatu, ili ukratko LIHVA. Naravno da je lihva zabranjena!

NAJNOVIJE:

ALEKSIĆ O NOVOM GUVERNERU: Martina Dalić ili Božo Prka – to je za mene pravi horor! – čitajte OVDJE.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1753817498042700&set=a.116658538425279.25497.100002434001364&type=3&theater” bottom=”30″]

Komentiraj