GODIŠNJICA LJUBAVI: Što je Hrvatskoj donijela koalicija HDZ-a i HNS-a?!

predrag-štromar-andrej-plenković

Prije godinu dana došlo je do spoja nespojivog – s ciljem izbjegavanja novih izbora, premijer Andrej Plenković, nakon propale koalicije s MOST-om, presložio je Vladu.

Izvor: Media servis

Koalirao je s, do tada, liberalnim i oporbenim HNS-om. Iako su na meti kritika od samog početka, izdržali su prvih 365 dana.

HDZ i HNS prije točno godinu dana naprasno su ušli u političku vezu, zbog, kako tvrde dobrobiti građana i hrvatskog gospodarstva. Godišnjicu zajedničke suradnje za Media Servis komentirao je HNS-ov Predrag Štromar koji je tada postao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

“Ulaskom u Vladu osigurali smo stabilnost, a stabilnost je bila preduvjet za opstanak Agrokora i opstanak više od 40 tisuća radnih mjesta. U rujnu smo proveli program subvencioniranja kredita mladih ljudi koji su i zasnovali svoje obitelji. Izrazito se povećalo povlačenje novca iz EU fodova, napravljena je priprema za reformu obrazovanja, izmjenama zakona o POS-u i zakona o subvencioniranja kredita riješavamo stambena pitanja mladih ljudi”, nabrojao je Štromar.

Prema njegovim riječima reformi ne manjka, ali tako ne misli njegov bivši stranački kolega, sada zastupnik GLAS-a, Goran Beus-Richemberg. Kaže, koalicija nijedno od danih obećanja nije ispunila.

“Kao što vidimo građani su se oduprli toj ideji i rejtinzi pojedinih stranaka pokazuju da im se ne sviđa niti to što radi Vlada, nego da se radije okreću onima koji pružaju bolja obećanja. Europska komisija je vrlo jasno rekla da od reformi u Hrvatskoj nema ni R”, poručio je Beus Richembergh.

S njime se slaže MOST-ov zastupnik Nikola Grmoja, bivši koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića.

“Mislim da je ocjenu dala sama Europska komisija oko neprovođenja reformi. Ova Vlada je isključivo fokusirana na to da svakog petka osigura dovoljan broj ruku, nema konkretnih poteza, zakonskih inicijativa i reformi. Samu ocjenu će dati hrvatski građani kada dođu izbori”, istaknuo je Grmoja.

Grmoja je razočaran što za konkretna rješenja koja nudi MOST Vlada ne želi ni čuti. “Da bi se širio optimizam, iza toga moraju stajati konkretni potezi i brojke”, poručuje Grmoja koji se slaže oko postojanja stabilnosti u Vladi.

“Mislim da se svi trebamo bojati ovakve stabilnosti i toga da se ne događaju nikakve promjene, da je sve stabilno i loše”, napomenuo je Grmoja.

Kritika nije manjkalo niti iz redova oporbenog MOST-a. Ivan Vilibor Sinčić:

“Iz dana u dan politička korupcija, sistemska korupcija je bujala. Bilo je desetke, desetke teških promašaja, loših zakona, rušenja demokratkih standarada, rušenja moralnih normi.”

Odluka o stupanju u koaliciju nije bila laka, kaže HNS-ovac Stjepan Čuraj.

“Mi smo stavili izbor između stranke i države, stavili smo cilj na državu, na djecu, našu budućnost i nadamo se da će to donijet i rezultate, naravno da ih očekujemo. I onda ćemo građanima to pokazat”, izjavio je Čuraj.

Zadovoljstvo partnerima izrazio je i HDZ-ovac Branko Bačić.

“Ja mislim da je ta koalicija dobra, da ona na određeni način i mijenja naša razmišljanja o striktnim podjelama u hrvatskom društvu. Mislim da moramo raditi normalnu, kulturnu Hrvatsku bez ekstrema, bez krajnosti. To je bio razlog zašto smo krenuli s HNS-om i ja takvu Hrvatsku vidim”, zaključio je Bačić.

Koliko će trajati koalicija, za koju vladajući tvrde da je odličan spoj, a oporba da je potpuni promašaj, odlučit će vrijeme.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!