GODIŠNJICA POTRESA NA BANIJI: Obnova spora ili nikakva – vladajući vrte istu priču

Godina je dana prošla otkako je razorni potres jačine 6,2 prema Richteru pogodio Banovinu i za sobom odnio osam života.

Izvor: Media servis

Diljem središnje Hrvatske nastala je i velika materijalna šteta, mnogi su ostali bez svojih domova, a zbog spore obnove brojni stanovnici još uvijek nemaju adekvatan smještaj. Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je kako se u svoje domove vratilo 6000 osoba jer je, kako tvrdi, obnovljeno 1200 objekata.

“S obzirom na broj podnesenih zahtjeva kojih je nešto malo više od tisuću, ako pozitivno odgovorimo na sve njih, bit će, siguran sam, potrebno izgraditi malo više od tisuću novih zamjenskih objekata.”

“Mislite li da ćete to uspjeti u godinu dana”, pitali su novinari. “Ne tvrdim, niti sam ikada obećao da će se to dogoditi unutar godinu dana, ali proces obnove, odnosno ugovaranja je započeo.”

Postupak je pojednostavljen i izmijenjen je niz pravilnika, poručuje Horvat, no priznaje da je pripremni period ipak trajao duže od planiranog. Kada je struka u pitanju, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić upozorava da postupci kasne te da se predugo razmatralo njihovo mišljenje.

“Ovaj konstruktivni dio koji je jednostavniji je riješen. Sada se bavimo kompliciranijim, iako ne bi trebao biti kompliciraniji – gradnja jedne obiteljske kuće nije znanstveno djelo. U cijeloj zapetnjanciji s adekvatnim rješenjima došli smo do toga da smo izgubili godinu dana.”

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, upozorava da u njezinom gradu nije obnovljen niti jedan objekt s crvenom ili žutom naljepnicom. “Osim dimnjaka, Vlada Plenkovića i vjerujem da će među Siščanima Plenković od danas biti poznatiji kao dimnjačar jer se isključivo bavilo sa dimnjacima koji su mogli biti riješeni prva dva mjeseca nakon potresa.”

Povodom godišnjice Banijskog potresa Hrvatski Crveni križ je objavio koliko su donacija, kako materijalnih, tako i financijskih, prikupili u godinu dana. Donirana financijska pomoć iznosila je gotovo 52 milijuna kuna. Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt:

“Hrvatski Crveni križ je u godinu dana distribuirao 1250 tona suhe hrane. Distribuirano je preko 313 tona higijene, preko 734 tisuće litara vode, gotovo 10 tisuća paketa za djecu. Nismo zaboravili ni kućne ljubimce.”

U posjet Banovini dolazi državni vrh. Premijer Andrej Plenković posjetit će Petrinju i Sisak te sudjelovati na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Tom će se prigodom potpisati ugovor i sporazum za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku, kao i za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku. Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarat će s čelnicima lokalnih vlasti i s građanima kojima su stanovi i kuće stradali u potresu, a još čekaju obnovu.