GODINU DANA OD POTRESA: Iz Vlade nova obećanja – u osam godina ulaganja od 15 milijardi

Na današnji dan prije godinu dana Baniju je pogodio prvi potres jačine 5,0 a već sljedeći dan razoran potres jačine 6,2.

Izvor: Media servis

Godinu dana poslije i nakon slabe obnove Vlada je okupila čelnike pogođenih gradova i obećala ulaganja.

Uoči godišnjice velikog potresa na Baniji Vlada je predstavila program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije.

Iz vlade su obećali u narednih osam godina uložiti 15 milijardi kuna. Na sastanku s premijerom bili su čelnici svih pogođenih gradova.

Nakon sastanka ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je rekao…

“Program predstavlja jasnu poruku Vlade našem stanovništvu na području Sisačko-moslavačke županije da će naredne godine koje nose proračunska i europska sredstva biti najvećem dijelom fokusirani upravo na revitalizaciju tog prostora.”

Podsjetimo, prvi petrinjski potres 28. prosinca bio je magnitude 5.0 prema Richteru. Sljedeći dan Baniju pogađa potres jačine 6,2 koji je odnio osam ljudskih života.

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja  ujedno i najmlađa žrtva potresa. Jedna žena koja je ozlijeđena kasnije je preminula od posljedica.

Ozlijeđeno je 28 ososba , a u raščišćavanju i pomoći smrtno su stradale još dvije osobe.

Prema podacimana području tri županije oštećeno je oko 40 tisuća objekata, od čega je oko 5 tisuća označeno kao privremeno neupotrebljivo.