GODINAMA NAS VARAJU: Vozači saniteta u ponedjeljak kreću u štrajk

Vozači sanitetskih vozila u hrvatskom zdravstvenom sustavu već 11 godina muku muče s preniskim koeficijentima zbog čega se njihove plaće razlikuju i po 1500 kuna.

Izvor: Media servis

Od ponedjeljka kreću u štrajk u osam županija koji će trajati sve do ispunjenja uvjeta, a neki od njihovih predstavnika za Media servis progovorili su o problemima koje imaju.

Problemi s naknadom za rad saniteta sežu u vrijeme mandata ministra Darka Milinovića kada je dijelu vozača i medicinskih sestara skinut koeficijent. Sindikalni povjerenik i voditelj saniteta Vladimir Markuš za Media servis poručuje što vozači saniteta žele:

“Tražimo da se uredbom uredi to radno mjesto vozača saniteta i da se tom uredbom izjednače plaće saniteta na nivou Hrvatske.”

Markuš ističe kako se njihova struka vodi pod zanimanje dostavljača lakih teretnih vozila što im ruši sami koeficijent. Kaže kako je obećanja od ministra zdravstva Vilija Beroša bilo puno – no ništa se nije promijenilo.

“Kad smo bili u 12. mjesecu je iz Ministarstva zdravstva došao odgovor, a to su i javno rekli pred medijima da je uredba potpisana i poslana na potpis u Ministarstvo financija i da će ona biti gotova za tjedan, dva tj. koncem prvog mjeseca. Ona je došla, ona je napisana došla u Ministarstvo financija, ali je tamo odbijena kao nedorečena.”

Već tada su htjeli ići u štrajk, ali su zbog obećanja, kao i tvrdnje ministarstva da nisu stigli reagirati zbog pandemije koronavirusa i turističke sezone odustali od toga. S godinama, cifra je rasla, a naš sugovornik tvrdi kako je riječ o više od 170 tisuća kuna.

“Mi sada nakon svega toga nemamo drugog izbora jer smo mi kao Sindikat iscrpili sve mogućnosti i nama nije bilo do štrajka, nama je on zadnja opcija. Ali druge nemamo, jer nas godinama sustavno varaju.”

Za pacijente koji će trebati prijevoz za vrijeme štrajka, Markuš poručuje kako po Zakonu – najmanje 30 posto onih djelatnika koji su u štrajku mora raditi.Svoje viđenje situacije za Media servis dao je i predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Krunoslav Kušec. Pojasnio je glavnu nelogičnost čitavog slučaja.

“Sanitet grada Zagreba ima koeficijent 0,77 za vozače, a sanitet Zagrebačke županije ima koeficijent o,95 za vozače. To je zaista specifičan slučaj i želimo da se to ispravi.”

Državni tajnik Tomislav Dulibić poručio je kako je za ovu godinu osiguran novac za koeficijente, no Kušec tvrdi kako njima nitko ništa nije rekao.

“U 12. mjesecu prošle godine bili smo na sastanku Ministarstva zdravstva i Dulibić je rekao da je ministarstvo osiguralo 100 milijuna kuna za ovu godinu da se donese uredba o koeficijentima, ali pogledajte, 5. je mjesec, a nema ni uredbe, a nismo dobili izvješće gdje je taj novac preusmjeren. Gledajte to nije mali novac.”

Hoće li do mira u sustavu saniteta doći tek ostaje za vidjeti, kao i hoće li ministarstvo zaista pronaći novac za izjednačavanje koeficijenata.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!