GODINA MANDATA: Što je obilježilo Milanovića kao predsjednika?

Bliži se prva godišnjica mandata petog hrvatskog predsjednika, bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Izvor: Media servis

U brojnim istupima dao je naslutiti da je predsjednik s karakterom te da će njegov petogodišnji mandat biti uistinu poseban.

Na Pantovčak je došao kao kandidat ljevice, no u godinu dana uspio se približiti i desnici, posvađati sa ženskim udrugama, a s premijerom je na sigurnoj distanci…

Povjerenje većine građana Hrvatske 5. siječnja 2020. dobio je predsjednik s karakterom. Zoran Milanović uvjerljivo je pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović.

Na dužnost je stupio 19. veljače, dan nakon skromne inauguracije na Pantovčaku na kojoj je bilo svega 40-ak uzvanika.

“Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za svoje buduće greške, bit će ih, jer te greške nikada neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Uložit ću sve što imam i znam da iz tog zrna povjerenja i razumijevanja izraste mandat od koristi modernoj Hrvatskoj i svim njezinim građanima.”

Početak Milanovićevog mandata bio je tih, no predsjednik je u središte pažnje došao odmah nakon incidenta u Okučanima. Napustio je obilježavanje 25. obljetnice Bljeska jer se jedan od sudionika pojavio u odori “Za dom spremni”. Isto je učinio i prošli mjesec na obljetnici Maslenice.

“To je moj stav i žao mi je. To je namjerna provokacija s kojom smo računali i ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.”Nije štedio riječi niti za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena u Novsku:”To treba maknuti, baciti negdje, to nema veze s Domovinskim ratom.”

Ne priznaje Milanović niti 30. svibnja kada Hrvatska po novom, ali zapravo starom, slavi Dan državnosti. “Ovo je praznik, prije svega, jedne političke organizacije.”

Da je drugačiji od dosadašnjih predsjednika pokazao je brojim postupcima – nije izašao na parlamentarne izbore, niti je došao na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora. Prilikom predaje mandata Andreju Plenkoviću pokušao se s njime rukovati, unatoč epidemiološkim mjerama:

Kritizirao je Milanović rad Nacionalnog stožera jer je građanima bez zakona nametnuto nošenje maski, ali i onemogućeno kretanje.”Mi nismo kultura klekni, lezi, tuku mitraljezi nego zapadnoeuropska država.”

Iako je koronavirus na početku epidemije uspoređivao s karijesom, javno se, pred kamerama cijepio protiv Covida. “Ljudi cijepite se, to je bolje nego razboliti se, ne manje lošije nego bolje.”

​Predsjednik se našao na meti kritika zbog afere JANAF. Naime, za vrijeme lockdown-a zalazio je u Klub Dragana Kovačevića. “Zvao me prijatelj iz Dalmacije, bilo je viška hrane koja se trebala baciti”, objasnio je Milanović. “Pogled sa Slovenske 9 je bezveze, to je jedna rupa. Tamo su dolazili ministri iz Plenkovićeve Vlade ko zadnji magarci.”

Krajem prošle godine, kada je razoran potres pogodio Baniju, predsjednik je među prvima obišao stradale, na terenu je bio desetak puta i komentirao lošu obnovu nakon Domovinskog rata.

“Prošlo je 20 godina, po meni to je u zastari, ne može sve biti ratno profiterstvo, ovdje nema profita, to je kokošaranje i potkradanje. Koga ćete za to optužiti? Pokojnog predsjednika? Ne. Neku stranku? Ne. To je jednostavno jedna od naših sramota.”

Druker, ništarija, očajan analitičar – tako je predsjednik opisao Žarka Puhovskog, a prva godina njegova mandata ostat će upamćena i po prozivanju premijera, ministara, političara, institucija….

“Premijer se ponaša kao herojski zec. Opet sam izazvao reakciju jednog od ministara, to je ovaj što je mađarski potrčko – Ćorić. Tehlma&Louise. One se ponašaju kao obični, mali ometači. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja osam godina štiti ravnopravnost spolova i pravo na hibernaciju medvjeda i jazavca, spavaju devet godina. Tko je GONG? Kako se zove osoba koja me prijavila? GONG nije institucija.”

Posljednih dana na Facebooku je nekoliko puta komentirao temu spolnog uznemiravanja pa se posvađao s predstavnicima ženskih udruga, ali i sa spisateljicom Vedranom Rudan. I dok mnogi poručuju – Milanović jedini govori što i drugi misle, ali se ne usude reći, premijer Andrej Plenković s kojim predsjednik, relativno uspješno, tvrdo kohabitira više od 360 dana, prvu godinu njegova mandata ovako komentira: “Pa svatko radi posao na svoj način”.

Kako ocjenjuju prvu godinu Milanovićeva mandata pitali smo i građane: “Vrlo dobar. Vrlo dobar jer mi se sviđa što otvoreno govori što misli i dosta se slažem s njegovim stavovima.”

“Ocijenila bi godinu kao vrlo dobru. Smatram da jedan predsjednik treba imati čvrste stavove i takav nastup u javnosti pa sviđalo se to svima ili ne.”

“Ocjena bi bila odlična da ne pretjeruje i ulazi u nepotrebne sukobe za koje kao predsjednik nema potrebe. Sviđa mi se što nije populist kao bivša predsjednica.”

Komentiraj