GLOBUS: Ne može se reći da zagrebački i petrinjski potres nisu povezani

Globusov ekspertni tim u najnovijem izdanju iznosi planove za budućnost razrušene Petrinje i ponovno dizanje iz pepela uz poruku da grad ne smije doživjeti sudbinu Vukovara – da se iznova izgradi, a da se ljudi nikada ne vrate.

Izvor: Media servis

U intervju za tjednik arhitekt prof. Nenad Lipovac otkriva je li moguća nova, bolja Petrinja i koji su planovi za budućnost grada koji je previše patio, ističe Globusov novinar Boris Orešić u razgovoru za Media servis.

“Arhitekti, povjesničari i ekonomisti su složni: Petrinju treba obnoviti, modernim tehnologijama i suvremenom gradnjom, ali da se sačuva prepoznatljiv izgled grada, kakav je bio prije potresa”.U najnovijem broju magazina Orešić je razgovarao i s mladim seizmologom dr. Davorom Stankom, jednim od autora prve znanstvene studije o potresu koji je pogodio glavni grad na proljeće prošle godine. Za Globus tvrdi da se ne može reći da zagrebački i petrinjski potres nisu povezani.

“Nitko od seizmologa ne zna što se događa 10 000 metara ispod površine zemlje. Ipak, iz potresa koji su nas zadeseili, ako se dobro izanaliziraju, mogu se iz njih donositi novi zaključci, koji još neko vrijeme neće donijeti odgovore kada će nas zadesiti novi potresi”.Vlada je odobrila sredstva za uređaje koji će mjeriti potrese na raznim lokacijama u Hrvatskoj.

“Nadam se da je sada svima postalo jasno da bi seizmološka služba svakako trebala biti ustanova od posebnoga državnog interesa”, kaže u razgovoru za Globus dr. Stanko i zaključuje: „Vrijeme je da se počnemo navikavati na suživot s potresima.”

Komentiraj