GLOBUS: ‘Lex AP‘ onemogućuje novinare da rade svoj posao

Izmjenama Kazenog zakona kojim Vlada planira uvesti novo kazneno djelo – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje bavi se i novi broj Globusa.

Dio javnosti ga je prozvao ‘lex AP’ jer u svemu vide namjeru premijera Andreja Plenkovića da zaustavi zviždače, ali i medije da negativno pišu o njemu bliskim ljudima. Komentar je u tjedniku napisao glavni urednik Zdravko Milinović koji je za Media servis izjavio:

“U tom objašnjenju Zakona koje je dalo Ministarstvo pravosuđa se taksativno navodi sve žive sudionike kaznenog postupka koji bi eventualno mogli novinarima nešto reći. Ne želi se time direktno ušutkati novinare, ali želi se spriječiti informacije da dođu do novinara. Posljedica je potpuno ista – onemogućuje se novinare”.

Dodaje da je vlast u pravu da neke zemlje EU-a imaju ovakve zakone s namjerom da se spriječi curenje informacija i pucanje mjera, ali postoji jasna distinkcija.

“Pravosudni sustavi u tim zemljama su potpuno sređeni, odnos javnosti prema njima je potpuno drugačiji od odnosa javnosti prema pravosuđu i pravosudnom sustavu u Hrvatskoj. Kod nas ne postoji povjerenje u sudstvo, ne postoji povjerenje u kazneni progon, procesi traju predugo i zato je vrlo teško uspoređivati se Europom na ovakav način”.