GLAVNI ZAPOVJEDNIK: Cijeli sustav je spreman za požarnu sezonu

U razdoblju ljetnih mjeseci i velikih vrućina postoji vrlo velika opasnost od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su ljudski nemar, suša, no aktualno je i pitanje podmetnutih požara. Cijeli sustav je spreman za požarnu sezonu, a planira se i zapošljavanje oko tisuću sezonskih vatrogasaca.

Izvor: Media servis

Prema dugoročnim prognozama, pred nama je iznadprosječno toplo ljeto, a broj požara već je sada rekordan u odnosu na prošlu godinu, rekao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Cijeli sustav je pripremljen za sezonu, zapošljavaju se sezonski vatrogasci. Svi skupa možemo poduzeti preventivne mjere i da se svi odgovorno ponašamo, a ako do požara i dođe, da se na vrijeme javi, da se može aktivirati cjelokupni sustav. Naravno, mi ćemo sve pratiti kamerama u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama. Važno je rano otkrivanje, brzi izlazak i pogasiti požar sa što više snaga.”

Što se tiče financijskih sredstava, temeljem proračuna vlade za požarnu sezonu je osigurano 25 milijuna kuna.

“16 milijuna je osigurano za sezonske vatrogasce. Svaka vatrogasna zajednica županije dobila je, temeljem svoga traženja, odobrenje za određeni broj vatrogasaca, ukupno do 1135 je planirano. U tijeku je proces zapošljavanja.” Planirano je i do pet kanadera u sezoni, istaknuo je Tucaković.”Naravno, i u slučaju da ih bude manje, da ćemo raditi sa prioritetima, sačuvati kuće i ljudske živote. Pripremili smo i plan angažiranja dodatnih snaga sa kontinenta po planu koje se županije prve aktiviraju po dolasku.”

Na području Zadarske županije bilo je više od 500 požara u prvih šest mjeseci, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić za Media servis.

“Po dugoročnim prognozama očekujemo jako izazovnu i tešku sezonu, poglavito zbog toga što na području Zadarske županije imamo vremenski period od više od dva mjeseca bez jake kiše. Cijela godina je jako sušna.”

Dolaskom toplijihdana povećava se opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Stoga svaka jedinica svake lokalne i područne regionalne samouprave izrađuje svoju odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru i spaljivanju korova, rekao nam je Bruno Šuta, voditelj Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite.

Ukoliko se građani ne budu pridržavali odluka o zabrani loženja na otvorenom prostoru, riskiraju prilično visoke novčane kazne, ali i kaznu zatvora temeljem Zakona o zaštiti požara.

“Za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Za pravne osobe je ista novčana kazna. U slučaju da je netko stardao osoba može dobiti i do 15 godina zatvora.”

Svaku informaciju o požaru koji primjetite u svojoj okolini možete dojaviti policiji na broj 192, vatrogascima na 193, ili nadležnom Županijskom centru 112.