GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK: Prijete nam veliki požari – moramo se pripremiti

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković gostovao je na N1 televiziji i govorio o ovogodišnjoj sezoni požara, koja je ovih dana uzela i prvu žrtvu – vatrogasca Gorana Komlenca.

Istaknuo je da nema dovoljne riječi hvale i za stradalog Gorana i za sve hrvatske vatrogasce. Pojasnio je da je veliki problem što je cijela sezona sušna, bez kiše.

“Vidimo i na ovom požaru koliko je bio silovit, imali smo i smrtnu posljedicu. Ekstremni su uvjeti. Stalno govorim-  ljudi, prestanimo paliti, idemo se kupati. Puno je neodgovornih, tu će trebati još žešćih sankcija”, kaže glavni vatrogasni zapovjednik u izjavi za N1.

Rekao je i da Hrvatska ima ljude koji su osposobljeni i koji žele pomagati te koji će sigurno dati sve od sebe.

“Puno je ljudi koji to rade dobrovoljno. To je nešto što je vrlo vrijedno”, napomenuo je.

Tucaković je ukazao i da će se, s obzirom na sve ekstremnije vremenske uvjete, i sama taktika gašenja morati promijeniti.

“Mora se reagirati sa što više snaga, u što kraćem vremenu, jer požari su ekstremni, brzi, inače bi bilo katastrofalnih požara kakve gledamo po Europi i Mediteranu. To nas očekuje, za to se trebamo pripremiti. Trebat će uvesti i nova sredstva, obavezno uvesti retardante kako bi se požar što prije primirio te da bi se moglo što lakše pristupiti gašenju”, pojasnio je glavni vatrogasni zapovjednik.

Upozorava i da su uzroci požara različiti, ali da je uvijek tu ljudski faktor jako bitan.

“Prestanimo paliti vatru. Ekstremno je sušno razdoblje. Sve je dehidrirano u prirodi i gori kao barut”, rekao je Tucaković, koji savjetuje i štednju vode kako bi se imalo za gašenje.