GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE: Marija Pejčinović Burić izabrana sa 159 glasova uz pljesak

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Rezultat glasovanja bio je 159:105 u korist hrvatske ministrice, a izbor u srijedu, 26. lipnja navečer u dvorani Vijeća Europe izazvao je gromoglasan pljesak.

Hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova protukandidat je bio belgijski šef diplomacije Didier Reynders.

Marija Pejčinović Burić rođena je u Mostaru 1963. godine, a ekonomski fakultet završila je u Zagrebu 1985. Tijekom studija usavršavala je znanje jezika uz poslove ”au pair” u Parizu, Londonu i Salamanci te aktivno govori francuski, engleski i španjolski.

Karijeru započinje u ”Končar inženjeringu” 1988. kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu, a diplomacijom se počinje baviti devedesetih godina.

Od 1993. do 1994. godine školuje se u Belgiji i Varšavi gdje stječe zvanje magistrice europskih znanosti. Bila je direktorica Europskog doma u Zagrebu, a neko vrijeme provodi i u Plivi na mjestu direktorice korporativnih komunikacija.

Od 2000. do 2001. članica je pregovaračke skupine Hrvatske za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU. Bila je pomoćnica ministra u ministarstvu europskih integracija.

Stranački angažman u HDZ-u dolazi do izražaja 2008. godine, kada ulazi u Sabor kao zastupnica,a dužnost državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova obnaša od 2016. do 2017. U lipnju 2017., nakon što Davor Ivo Stier izlazi iz Vlade, Pejčinović Burić dolazi na mjesto potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih poslova s kojeg uskoro odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.