GLAVNA SKUPŠTINA UN-a: Poziv Izraelu i Hamasu na hitno primirje – evo kako je glasala Hrvatska

Izrael je nastavio sa žestokim udarima na Gazu iz zraka i s kopna dok vojska širi svoje operacije i napade na palestinsku enklavu što je potvrdio i glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izvor: Media servis

Iz Hamasa kažu da se sukobi odvijaju na područjima blizu granice. Za to vrijeme, Opća skupština UN-a glasala je o rezoluciji kojom se traži hitno i trajno primirje u Gazi.

U dokumentu koji su sastavili Jordan i još neke arapske zemlje, osuđuju se zločini protiv izraelskih i palestinskih civila.

No, u njemu se imenom ne spominje Hamas niti se osuđuju njegovi zločini pa je dio članica, među kojima i Hrvatska zajedno s Izraelom, SAD-om, Austrijom i Češkom, bilo protiv.

Rezolucija je usvojena sa 120 glasova ‘za‘, 14 ‘protiv‘ i 45 ‘suzdržanih‘.

Većina članica EU-a su bile suzdržane, ali su Francuska, Belgija i Irska glasale ‘za‘.

“Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti”, rekao je Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.

Izaslanik Palestine Rijad Mansur je komentirao kako je poruka rezolucije da sukob mora stati. “Pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze”, rekao je Mansur.