GLAVNA DRŽAVNA ODVJETNICA: Spekulacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene

U Saboru je održana zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a na dnevnom je redu sjednice bilo “Izvješće Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništava u 2020. godini”, a podnositeljica zahtjeva je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Na sjednicu je došla i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

“Što se tiče rada i operećenja DORH-a u 2020. godini, primili smo 213.000 novih predmeta, iz 2019. u radu je ostala 41.000 predmeta. Riješeno je 213.000 predmeta tako da je nastavljen pozitivan trend smanjenja neriješenih. Smatram to izuzetnim rezultatima s obzirom na uvjete u kojima smo radili u 2020.”, rekla je Hrvoj-Šipek, kako javlja N1.

“Razinu kvalitete optužnica pokuzaje činjenica da je 97,48 posto optužnica potvrđeno. Što se tiče prvostupanjskih presuda, sudovi su donijeli presude u odnosu na 17.000 osoba od čega je 88,8 posto osuđujućih, a ostalo je pred sudovima 25.257 optuženih osoba bez presude”, rekla je.

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić postavio je glavnoj državnoj odvjetnici nekoliko pitanja – je li vodstvo DORH-a bilo obaviješteno od USKOK-a o svemu što se radilo u slučaju Gabrijele Žalac, jesu li točne informacije o smjeni ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić te osjeća li osobnu odgovornost, s obzirom da vodstvo DORH-a imenuje vodstvo USKOK-a.

“Što se tiče predmeta Žalac, u tijeku je provođenje nadzora u radu nad tim predmetom USKOK-a, ali i drugim predmetima koji su povezani s njim. Tek kad ovaj andzor bude gotov i na temeljeu utvrđenih činjenica ja ću donijeti odluke. Spekulacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene. Odluku neću donijeti pod pritiskom medija koji jedan dan navijaju za jednu, a drugi za drugu stranu. O rezultatima nadzora i svojoj odluci ja ću vas obavijestiti i vjerujem da to nećete dugo čekati”, rekal je Hrvoj-Šipek.