GLAS UPOZORAVA: Zbog nesposobnosti HDZ-ove Vlade ostat ćemo bez europskih milijardi za oporavak

Stranka Glas uputila je kritiku HDZ-ovoj Vladi ističući kako će Hrvatska zbog njihovog neznanja i nesposobnosti ostati bez europskih milijardi za oporavak, stoji u priopćenju stranke GLAS koje prenosimo u cijelosti.

“HDZ-ova Vlada nema ni znanje, ni interes za to da Hrvatska bude u korak s Europskim zelenim planom, a milijarde iz EU mehanizma za oporavak i otpornost, koje je premijer Plenković svojedobno slavodobitno „donio“ iz Bruxellesa, ne samo da su na dugom štapu, nego je vrlo izgledno da će u Bruxellesu i ostati.

Nacionalno vijeće za konkurentnost danas nas je obavijestilo da je Hrvatska zadnja u EU po digitalnoj konkurentnosti i da je posebno loše pripremljena za budućnost. Istovremeno, premijer Plenković se s UN-ovog samita o bioraznolikosti hvali da Hrvatska 28 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora, kao da to ima ikakve veze s njim i njegovom Vladom.

Naime, prema podacima Eurostata Hrvatska je još 2004. dosegla 23,4 posto udjela obnovljivih izvora energije, a 2015. je bila čak na 29 posto. To znači da smo za vrijeme HDZ-ove Vlade ne samo stagnirali, nego da smo čak uspjeli i smanjiti korištenje obnovljivih izvora energije. K tome, Plenkovićeva Vlada još uvijek nije usvojila i u saborsku proceduru poslala Strategiju niskougljičnog razvoja, koja bi trebala biti osnova za planove o korištenju obnovljivih izvora energije. Očito je, stoga, da se premijer Plenković nema s čime pohvaliti.

S obzirom na to da je Europska komisija nedavno zemljama članicama preporučila da u planove oporavka koji će se financirati europskim novcem prije svega uvrste upravo ulaganje u obnovljive izvore energije i digitalne tehnologije i pozvala ih da prednacrte počnu dostavljati već ovaj mjesec, jasno je da nam se ne piše dobro. HDZ-ova Vlada ne zna ili je nije briga i ima preča posla od smišljanja planova za ulaganje u zelene tehnologije i s europskim novcem u ovoj krizi bolje da ni ne računamo”

Komentiraj