GLAS UPOZORAVA: Vrhovni sud smanjuje kaznu pedofilu za 11 kaznenih djela – treba nam hitno reforma pravosuđa

Odluka Vrhovnog suda kojom je smanjio zatvorsku kaznu pedofilu osuđenom za 11 kaznenih djela, zato što je “izrazio žaljenje” još je jedan korak dublje u kaljužu u koju se zakopava hrvatsko pravosuđe, poručuju iz GLAS-a, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Posebno je skandalozno obrazloženje odluke u kojoj, međuostalim, piše da se kazna smanjuje zato što je “pretežito riječ o kaznenim djelima kojima se izravno ne napada spolni integritet djece (osim dijela kada je kćer dodirivao po spolnom organu)”.

Treća grana vlasti u Hrvatskoj postavlja se iznad građana kojima bi trebala služiti i pravda se u Hrvatskoj ne dijeli više čak ni onim najranjivijima.

Posebno je zabrinjavajuće što je ovo odluka Vrhovnog suda, najviše sudbene instance u Hrvatskoj, koja bi trebala biti utočište za sve kojima su prava povrijeđena u sudskim postupcima na nižim sudovima.

Ovaj slučaj, kao mnogi drugi prije njega, pokazuje da Hrvatskoj hitno treba reforma pravosuđa, i to ne neka općenita, koja služi već kao isprazna fraza, nego neodgodiva, temeljita i učinkovita kadrovska reforma.

Komentiraj