GLAS PODUZETNIKA: Što će biti s korisnicima obiteljskih domova koji nemaju dozvolu za rad?

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predlaže transformaciju obiteljskih domova, udruga Glas poduzetnika strahuje što će biti s korisnicima domova koji nemaju dozvole za rad te se pita kakve bi još posljedice novog Zakona mogle biti. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Imajući u vidu dobrobit korisnika, udruga Glas poduzetnika ne odobrava rad obiteljskih domova bez potrebnih dozvola, ali ne podržava ni transformaciju domova predviđenu novim Zakonom. Udrugu Glas poduzetnika i Odbor za socijalnu skrb sa smještajem zanima što će se dogoditi s korisnicima obiteljskih domova koji nemaju dozvole za rad i što će biti nakon transformacije obiteljskih domova koju predlaže novi Zakon o socijalnoj skrbi.

Naime, u Stupniku su nadležne službe izdale zabranu rada za dva obiteljska doma za starije i nemoćne osobe, no oni i dalje rade unatoč tome što nemaju kvalitetnu uslugu i ne zadovoljavaju minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. Također, treba napomenuti kako su oba obiteljska doma u vlasništvu iste osobe, iako zakon nalaže da poslovanje obiteljskog doma nije moguće obavljati u dva ili više odvojenih objekata, već isključivo u jednom objektu u kojem živi obitelj predstavnika doma.

Osim toga, treba spomenuti kako je vlasnica obiteljskih domova osnovala tvrtku u svibnju 2020. godine, te je u nekoliko navrata podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalne usluge smještaja za ta dva obiteljska doma, ali uvjeti nisu bili zadovoljavajući pa je zahtjev odbijen. Naglašavamo da ni u kojem slučaju ne podržavamo rad domova koji nemaju dozvolu za rad i rad domova koji nikada tu dozvolu nisu ni dobili, ali smatramo problematičnom činjenicu da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nije navelo gdje će korisnici tih domova biti premješteni.

Od samog osnivanja Odbora za socijalnu skrb sa smještajem udruga Glas poduzetnika stavlja u svoj fokus upravo korisnike i kvalitetu smještaja u domovima, neovisno kojega tipa. Također, ovim putem želimo upozoriti na transformacije obiteljskih domova koje su predložene novim Zakonom o socijalnoj skrbi. Takozvanom transformacijom izgubit će se minimalno pola od ukupnog broja smještajnih kapaciteta, a trenutno je otprilike 9000 ljudi smješteno u legalnim obiteljskim domovima, dok procjenjujemo da u ilegalnim obiteljskim domovima boravi još 3000 ljudi. Možemo tako kao posljedicu očekivati porast broja ilegalnih smještaja, a udruga Glas poduzetnika, kao što smo već naveli, ne podržava rad na crno te smatra da, ukoliko postoje obiteljski domovi koji rade suprotno zakonu, njih onda treba pronaći i zatvoriti.

Budući da se u ovom slučaju radi o najosjetljivijoj populaciji koja će odredbama novog zakona izgubiti svoj dom, smatramo kako je neophodno da se nadležno ministarstvo izjasni i pronađe adekvatnije rješenje. Mišljenja smo da novi zakon ne donosi apsolutno ništa pozitivno po pitanju obiteljskih domova, te stoga predlažemo da se napravi novi Zakon o socijalnoj skrbi, kojega bi izradili stručnjaci i koji bi zaista u obzir uzeo dobrobit starijih i nemoćnih osoba.

Iz svega navedenog, ne možemo iščitati da je nadležno Ministarstvo izmijestilo korisnike, te ih ovim putem pozivamo da se očituju po tom pitanju. Smatramo da nije problem zatvoriti obiteljski dom koji evidentno nema kvalitetnu uslugu, no pojavljuje se problem sa smještajem korisnika obiteljskih domova.

 

Nadalje, prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi također će dovesti do gubitka smještajnih kapaciteta u obiteljskim domovima te predlažemo da novi zakon izrade stručnjaci koji bi zaista pomogao ljudima.” – rekao je Marijan Sarkotić, koordinator Odbora za socijalnu skrb sa smještajem udruge Glas poduzetnika.

 

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 17.700 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske”, stoji u priopćenju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!