GLAS PODUZETNIKA SINDIKATU: Uključite se u borbu protiv uhljeba koji bacaju ljagu na vrijedne službenike i namještenike

Dražen Oreščanin, izvršni direktor, potpisnik je otvorenog pisma koje je Udruga Glas poduzetnika uputila Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Među ostalim pozivaju ih da se aktivnije uključe u borbu protiv uhljeba i uhljebljivanja koji bacaju ljagu na poštene i vrijedne javne službenike i namještenike, te da se zajedno bore za bolje društvo.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovana gospođo Šušković,

kao što sam mogao vidjeti iz Vašeg dopisa, mislim da Vama nije jasno značenje riječi uhljeb, pa bih Vam prvo htio pojasniti o čemu se radi:

Siguran sam da Vaš cijenjeni sindikat ne podržava uhljebljivanje i uhljebe, nego isključivo vrijedne te poštene državne i lokalne službenike i namještenike, koji kvalitetno obavljaju svoje poslove na radnim mjestima koja su potrebna za javnu uslugu građanima Republike Hrvatske, a od kojih su mnogi članovi Vašeg sindikata. Također sam siguran da se niti jedan od tih vrijednih službenika i namještenika ne smatra uhljebom niti se nalazi pogođenim kada čuje riječ uhljeb, budući da zna da je posao koji radi neophodan i vrijedan za zajednicu.

S druge strane, siguran sam da ćete se složiti sa mnom da postoje deseci tisuća uhljeba u javnoj i lokalnoj upravi. Naime, radi se o osobama bez kapaciteta koje su zaposlene u javnom sektoru preko stranačke ili rođačke linije, koje uništavaju sustav, opterećuju proračun i bacaju ljagu na poštene javne djelatnike. Na njih se moja izjava odnosi i siguran sam da će se oni u njoj prepoznati.

U svojim izjavama u zadnjih godinu dana ja i drugi predstavnici UGP-a smo nebrojeno puta rekli da se zalažemo za iskorjenjivanje uhljeba i nagrađivanje te rast plaća u javnom sektoru za sve vrijedne javne službenike. Nije problem visina plaća u javnom sektoru, nego ukupna masa plaća, koja je velika baš zbog uhljeba i onih koji ne pridonose javnoj usluzi, a na njih se troše javna sredstva.

Tijekom pandemije deseci tisuća zaposlenih u privatnom sektoru su dobili otkaze, a stotine tisuća su barem nekoliko mjeseci dobivale minimalnu plaću. Za to vrijeme su svi zaposleni u javnom sektoru, kako vrijedni javni službenici, tako i nepotrebni uhljebi dobivali redovnu plaću. Štoviše, svi su dobili i povišice. Praktično cijeli teret krize, otkaza i smanjenja plaća podnio je privatni sektor, a javni sektor je tijekom krize bio u povlaštenom položaju. Također, odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje nisu bile temeljene na Ustavu i zakonima RH mnoge djelatnosti su u privatnom sektoru bile diskriminirane i oštećene te svakako zaslužuju obeštećenje koje tražimo. Vjerujem da ćete se u potpunosti složiti sa mnom oko ovih teza.

Umjesto da prozivate mene zbog izjave koja je iskrena i istinita, ja Vas molim da se zajedno s nama uključite u borbu za bolje društvo u kojem će takvi paraziti biti izbačeni iz javnog sektora, a vrijedni javni djelatnici će moći dobiti veće plaće i bolje uvjete. Pravi protivnik interesa zaposlenika u javnom sektoru su političari koji desetljećima zapošljavaju uhljebe u javnoj upravi i njima, a ne meni, se trebate obratiti kako biste zaštitili čast i ugled javnih službenika, Vaših članova.

Što se tiče svjedočanstava Vaših članova o njihovim primanjima i njihovog dostojanstvenog života, želio bih samo naglasiti da je ugovor o radu sporazuman akt između poslodavca i zaposlenika te da svaki zaposlenik u javnoj upravi i član Vašeg sindikata ima pravo poduzeti određene akcije kako bi osigurao da bude adekvatno honoriran za svoj rad i znanje. Ako mu poslodavac ne želi platiti više u skladu s njegovim znanjima i doprinosom, uvijek može zatražiti raskid radnog odnosa i zaposliti se kod poslodavca koji će ga adekvatno platiti. Na tržištu rada je velika potražnja za kvalitetnim zaposlenicima i vjerujem da im ne bi bio problem naći bolje plaćen posao.
Vjerujem da sam Vam uspio pojasniti da se UGP bori za bolje društvo i za bolje radne uvjete, veća primanja i manje poreze za svakog zaposlenog ne samo u privatnom, nego i u javnom sektoru. Naravno, pod uvjetom da rade na radnom mjestu i u organizacijama koje stvaraju vrijednost te pružaju građanima kvalitetne javne usluge.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!