GDJE JE TOME KRAJ: U pola godine uvezemo kruha i peciva za 54 milijuna eura – na dan je u smeću 135 tona!

pekara, kruh

Za uvoz pekarskih proizvoda trošimo milijune, a svaki dan u smeće bacamo gotovo 135 tona pekarskih proizvoda.

U prvoj polovini prošle godine uvezli smo kruha i peciva za gotovo 54 milijuna eura, a izvezli pekarske proizvode u vrijednosti od 28 milijuna eura, pri čemu uvoz pekarskih proizvoda i dalje bilježi rast.

Kako promijeniti te negativne rezultate? Kako iskoristiti činjenicu da Hrvatska proizvede sasvim dovoljno žitarica za svoje potrebe? Zar je zaista potreban toliki uvoz? Bit će to teme ovogodišnjeg, 17. kongresa pekarstva, mlinarstva i slastičarstva “Hrvatski pekar”, koji će se održati 7. travnja u Varaždinu pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH. Stručno pokroviteljstvo potpisuje Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, a organizator kongresa je Novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba, koja je prije 17 godina pokrenula taj projekt, piše Glas Slavonije.kruh, štruce kruha

To nije prvi put da se na tom kongresu raspravlja o ovom velikom problemu, a posebice o velikoj količini bačenog kruha. Izračunano je da Hrvatska godišnje baca pekarske proizvode u vrijednosti od oko 600 milijuna kuna, a s druge strane imamo 20 posto siromašnih Hrvata. Bacanje kruha nije samo problem Hrvatske nego i drugih europskih zemalja, Njemačke, Francuske itd. Naši susjedi Slovenci, primjerice, godišnje bace kruha u vrijednosti od 28 milijuna eura.

U Hrvatskoj danas radi 1586 pekarskih obrta i tvrtki koje proizvode pekarske proizvode, a u njima je zaposleno 22.000 radnika. S obzirom na to da je godišnja proizvodnja pšenice u Hrvatskoj gotovo 859.000 tona, a za prehranu stanovništva treba 465.000 tona, nedostaje odgovor na pitanje zašto, umjesto da višak izvozimo, uvozimo pekarske proizvode. U ukupnom hrvatskom uvozu uvoz pekarskih proizvoda čini 4 posto, što nije malo
Uvoz kruha koji ne sadržava med, jaja i sir porastao je za 25 posto. Uvozimo i pizze (?!) pa je, primjerice, uvoz pita i pizza porastao za čak 15 posto, a sve više raste uvoz kruha s grožđicama, panettona i puslica. Najviše pekarskih proizvoda prodali su nam proizvođači iz Italije, Njemačke, Poljske, Francuske, Slovenije, Makedonije i Bugarske, a sve više raste i uvoz iz Bosne i Hercegovine te Srbije.