GAZPROM ZATVARA “PIPU”: Rusija prekida isporuku plina prema EU putem Sjevernog toka

Ruski Gazprom će na tri dana prekinuti isporuku plina prema Europskoj uniji putem Sjevernog toka, od 31. kolovoza do 2. rujna zbog održavanja.

Izvor: Media servis

Po završetku radova transport plina bit će vraćen na razinu od 33 milijuna kubičnih metara dnevno, što predstavlja otprilike 20% punog kapaciteta plinovoda, izvijestio je Gazprom.

Ukrajina i Rusija i dalje se međusobno optužuju za granatiranje najveće europske nuklearne elektrane Zaporižja, koju su Rusi zauzeli u ožujku. Kijev tvrdi da će Rusija izvesti teroristički čin u elektrani, a Rusi tvrde da je njihova vojna prisutnost u nuklearki jamstvo da se neće ponoviti Černobil.

Glasnogovornik ruskog ministarstva Ivan Nečajev rekao je da je prijedlog UN-a o demilitarizaciji područja oko te elektrane, najveće u Europi, „neprihvatljiv“.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski su razgovarali o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja.

Francuska je objavila da je Macron “još jednom naglasio svoju zabrinutost zbog rizika koje predstavlja situacija u nuklearnoj elektrani i založio se za dolazak stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju u elektranu “što je prije moguće”.

Dodajmo kako SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 800 milijuna dolara, uključujući najmanje desetak bespilotnih letjelica za nadzor.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!