GARI CAPELLI: Novim Zakonom uvodimo red i u privatni smještaj

Foto: Media servis
Foto: Media servis

Kakva su očekivanja od turističke sezone, što djelatnicima donosi novi Zakonu o ugostiteljskim djelatnostima te deficit radne snage, komentirao je u intervjuu za Media servis ministra turizma Gari Cappelli.

Razgovarala: Barbara Bumbak

Ministar je zadovoljan rezultatima predsezone.

“U svakom slučaju u prva tri mjeseca bilježimo jako veliki porast čak negdje u nekim destinacijama i do 20 posto. Govorim i o kontinentu i moru. To su jako dobri rezultati i mislim da ćemo, kada pribrojimo i prvi maj, biti na onim rezultatima koje stalno spominjemo, a to je oko 7 do 10 posto”, rekao je Cappelli.

Ministar Gari Cappelli objasnio je kakve sve promjene donosi novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Objasnio je da on najviše ulazi u problematiku privatnog obiteljskog smještaja, a cilj je točno definirati razinu i kvalitetu apartmana koji su u ponudi.

“Da se točno zna što je apartman tri zvjezdice, četiri zvjezdice… Dakle, doći će do nekih korekcija, ali isto tako dat ćemo mogućnosti svima za povoljne kredite koji će se ponuditi putem komercijalnih banaka zajedno sa HBOR-om. To će biti krediti između 2 i 3 posto do 50 tisuća eura na 10 godina sa godinu dana počeka gdje će moći svi koji žele u svojim apratmanima izvršiti neke preinake i na taj način podići koju zvjezdicu”, rekao je ministar Cappelli.

Hrvatska poduzima sve kako bi riješila problem manjka radne snage uoči turističke sezone, poručio je ministar i dodao da situcija nije jednostavna, ali ni alarmantna.

“Pokušavamo zajedno svi, privatni i javni sektor. Recimo, mi smo rasteretili privatni sektor negdje 300 milijuna kuna poreza koje su plaćali poslodavci na smještaj i hranu sezonaca koji su dolazili s kontinenta. Na taj način oni su povećali plaću između 10 i 20 posto i na taj način zadržali dio kadra”, rekao je Cappelli.

Hrvatska će sudjelovati na svjetskoj izložbi Expo 2020. godine u Dubaiju, a velik dio izložbe posvećen je upravo turizmu.

“Važno je da ćemo u prvih šest mjeseci 2020. godine predsjedati Europskom unijom i u produžetku tog će se Hrvatska još jednom predstaviti u Dubaiju. Znači bit ćemo svjetski poznati i priznati sa tim našim kvalitetnim stvarima koje imamo”, rekao je Cappelli.

U Dubaiju se očekuje 25 milijuna posjetitelja, a predstavit će se 180 država, objasnio je ministar i dodao kako ćemo tamo u 6 mjeseci moći predstaviti sve što u Hrvatskoj vrijedi.