FULIO RADIN: Moja manjina će postojati i kada ministar Hasanbegović neće biti u Vladi

fulio radin

Oporba je u Saboru opet prosvjedovala zbog najavljene zdravstvene reforme i stanja ljudskih prava.

Zdravstvene reforme su napali predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika i SDP-a. Silvano Hrelja pobunio se zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i čerupanja građana. Optužio je vladajuće da krše zakon i pogoduju interesima privatnih osiguravatelja. Otkrio je da su skupili više od 90 tisuća potpisa protiv ovakve reforme u samo dvadeset dana.

“O dopunskom zdravstvenom osiguranju i o budućnosti javnog osiguravatelja, o potrebi javnog neprofitnog osiguravatelja u Republici Hrvatskoj radi zaštite dostupnosti zdravstvene zaštite možemo odlučivati i na referendumu,” kazao je Silvano Hrelja, a prenosi Media servis.

Siniša Varga ponovio je da nema potrebe za povećanjem participacije jer ima mjesta za uštede u sustavu, što je priznala i Vlada. Osim što optužuje Vladu da želi sustav u kojem će samo bogatima biti omogućena dobra zdravstvena zaštita, tvrdi i da se reorganizacijom bolnica vrši diskriminacija prema mjestu stanovanja.

“Mi zagovoravamo za taj egalitarni pristup, svi imaju pravo jedanako za sve. HDZ zagovara podjele na one koji imaju i nemaju. Ovaj Dom se mora boriti protiv toga”, rekao je Siniša Varga.

HNS-ova Nada Turina Đurić je pak zatražila stanku zbog upozorenja Povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava da se ruše standardi u odnosima prema manjinama, da se vrše čistke u medijima.

Nakon što je predsjednica izviždana od novinara neki dan, kaže da je bila hrabra. Mi je kao HNS pozivamo da bude hrabra, da lupi šakom od stol i da svojim kolegama, a to su njezine kolege koji su sada na vlasti kaže da je dosta sada ovakvog ponašanja”, kaže Nada Turina Đurić.

I saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin osvrnuo se na odnos prema manjinama i ljudskim pravima. Odbacio je tvrdnju ministra kulture Hasanbegovića da je reketario Vladu da bi dobio dodatne novce. Poručio je da je manjinama mjesto u tom ministarstvu.

“Smatram da je to bilo dobro za većinu, Hrvate, državu da je i manjinama mjesto u Ministarstvu kulture, ali svatko ima svoje mišljenje. Moja izdavačka kuća i moja manjina će postojati i kada ministar Hasanbegović neće biti u Vladi”, rekao je Radin.

A opet se o situaciji u društvu oglasio i direktor centra Simon Wiesenthal, Efraim Zurrof.

U Jerusalem Postu napisao je da se unatoč osudi ustaštva predsjednice i premijera nije smanjio entuzijazam hrvatskih neonacista. Osudio je i postupak direktorice memorijalnog kompleksa Jasenovac Nataše Jovičić koja je, kako kaže – direktno intervenirala da bi notorni ustaški simpatizeri položili vijenac s posvetom „svim žrtvama kampa od 41. do 51.“.