FRANJO GREGURIĆ PODSJEĆA: Rusija je tražila od Generalštaba JNA da prestane bombardirati Zagreb

Foto: HRT
Foto: HRT

Prisjećam se obilježavanja obljetnice priznanja prošle, 2016. godine, kada sam na molbu organizatora s radošću evocirao dane priznanja Republike Hrvatske 1992. godine, piše u Jutarnjem listu Franjo Gregurić, nekadašnji predsjednik Vlade.

“Bilo mi je zadovoljstvo da sam imao priliku govoriti o važnosti međunarodnog priznanja i podršci koju je Rusija pružila Hrvatskoj u borbi za samostalnost i međunarodno priznaje.

Dana 17. veljače 1992. Vlada je primila na znanje notu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o priznanju Republike Hrvatske i otvaranju Veleposlanstva u Zagrebu.

Ovime je najava izaslanika predsjednika Jeljcina, gospode Nikiforova i Derjabina, početkom veljače 1992. dobila svoju potvrdu.

Odnosi s Ruskom Federacijom u teškim ratnim uvjetima devedesetih godina razvijali su se intenzivno, bez obzira na to što je dio hrvatske političke javnosti bio sklon mišljenju da je Ruska Federacija sklonija Srbiji i bivšoj Jugoslaviji nego Hrvatskoj.

Vlasti Ruske Federacije shvatile su nove realnosti nastale raspadom bivše Jugoslavije i reagirale politički zrelo kao što se i očekuje od odgovorne svjetske sile.

Konačno, Ruska Federacija je u kritičnim trenucima napada na Hrvatsku, nakon raketiranja Zagreba, na našu molbu tražila od Generalštaba bivše Jugoslavije da prekine zračne napade na Zagreb.

Malo se zna da se telefonski razgovor kojim je tražena intervencija Rusije u Beograd odvijao preko veleposlanstva Rusije u Beču linijom Zagreb – Beč – Moskva”, napisao je među ostalim Franjo Gregurić za Jutarnji list.