FRANJO GREGURIĆ: Ne znam za pogodovanje Agrokoru – nisam čuo Tuđmana da govori o 200 bogatih obitelji

Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1

Na današnjoj sjednici saborskog Istražnoga povjerenstva za Agrokor nastavljeno je saslušavanje svjedoka, a prvi na redu je bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić.

Izvješće: Damon Balenović (Media servis)

Svjedočiti je trebao još jedan bivši prvi čovjek Vlade – Zlatko Mateša, ali ispričao se zbog službenog puta. Treći predsjednik Vlade Franjo Gregurić bio je na toj poziciji od 17. srpnja 1991. do 12. kolovoza 1992. godine, a pred povjerenstvom je kazao da nema spoznaja da se na bilo koji način pogodovalo Ivici Todoriću.

Rekao je i da su tih godina u političkom vrhu vodili brigu oko rata, vojske, izbjeglica i formiranja države, a ne toliko oko pretvorbe i privatizacije. Odbacio je tvrdnje Josipa Manolića koji je rekao da da je upravo Gregurić vodio proces retvorbe. Pa je predloženo i njihovo sučeljavanje. Svi procesi su dobili zeleno svjetlo Fonda za privatizaciju, ali druga je stvar što se nisu uvijek pojavili pravi poslovni ljudi, rekao je Gregurić.

“Slažem se s vama da je bilo malverzacija u pretvorbi i privatizaciji, to se ne može osporiti. Ali ne možete to natovariti meni na leđima, to možete razgovarati s onima koji su u to vrijeme radili i koji su imali mehanizme da kontroliraju je li postupak izvršen pravilno. Ima ovdje dosta pravnika koji znaju da se taj postupak mogao i treba kontrolirati”, rekao je Gregurić.

Ako vi niste krivi, onda nam recite imena ljudi koji su odgovorni za ono što se događalo, poručio je Nikola Grmoja. “Mislite da sam ja svemogući, da sam sve mogao. Financijske tokove nije mogao kontrolirati Franjo Gregurić nego banke. Koga da ja imenujem? , pitao se Gregurić.

Nakon Grmoje pitanja je krenuo postavljati SDP-ov Gordan Maras, koji je prozvao stranačkog kolegu Miljenića da je blagonaklon prema HDZ-u i dozvoljava im da prijavama za kršenje poslovnika korigiraju pitanja.”Ako se javite za povredu poslovnika onda to možete komentirati. Ovdje sad postavljate pitanje svjedoku. Ja vodim raspravu. Ja vam ne priječim da se javite ako bude povreda poslovnika”, rekao je Miljenić.

“Ali to nema nikakvog smisla. Ne znači to ako ste iz manjine biti blagonakloni prema većini”, prekidao je Maras kolegu. Maras je u konačnici pitao Gregurića je li bio svjestan da je 90-ih vladao ortački kapitalizam. Propusta uvijek ima, ali ne takvih koji bi ugrozili temeljne ciljeve, odgovorio je Gregurić i poručio Marasu da koliko ga god on bude pitao je li bio svjestan kriminalnih epizoda u privatizaciji, da mu toliko puta neće odgovoriti. Tu su odgovorne i HDZ-ova i SDP-ova vlast, a ja nikad nisam čuo da je Tuđman govorio o 200 bogatih obitelji, ustvrdio je Gregurić.