FRANCUSKI PREDSJEDNIK: Iranski nuklearni sporazum nije savršen, ali nemam plan “B”

emmanuel macron

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u trodnevnom je posjetu SAD-u gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Macron je uoči dolaska u SAD u intervjuu za mrežu Fox News naglasio da će tijekom posjeta s Trumpom razgovorati o Iranskom nuklearnom dogovoru.

SAD su za vrijeme administracije Baracka Obame Iranski nuklearni dogovor usuglasile s pet drugih velesila i prema kojem su ukinuli sankcije Iranu.

Trump je više puta govorio da želi prekinuti taj dogovor i postavio je ultimatum Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj da do 12. svibnja želi bolji sporazum ili će uvesti nove sankcije Teheranu.

Macron je u intervjuu napomenuo da dogovor s Iranom nije savršen i da nije savršen za odnose s Iranom, ali da ne postoji bolja opcija.

“Što imate kao bolju opciju? Ne vidim je. Koji je scenarij za svaki slučaj? Koji je plan B? Nemam plan B za Iranski nuklearni sporazum. Zadržimo ovaj dogovor jer je bolji nego situacija slična Sjevernoj Koreji. Želim se boriti protiv balističkih raketa i smanjiti utjecaj Irana u regiji. Nemojte napustiti dogovor ako nemate bolje rješenje”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik će pri kraju svog posjeta održati govor ispred američkog Kongresa, za koji iz Palače Elysee kažu da će biti vrlo važan trenutak. Macronov posjet bit će prvi službeni posjet stranog vođe Trumpovoj administraciji, prenosi Media servis.

Komentiraj