FRANCUSKA BIRA: Tko će biti predsjednik – Mannuel Macron ili Marine Le Pen?

macron, le pen

U Francuskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Posljednje ankete pokazuju prednost centrista Emmanuela Macrona pred krajnje desničarkom Marine Le Pen.

Oko 47,5 milijuna Francuza pozvano je izaći na birališta i izabrati između dvoje kandidata: vođe pokreta Naprijed! Emmanuela Macrona ili čelnice Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Macron je proeuropski orijentiran, nudi viziju osnažene francuske ekonomije otvorene svijetu. Ukoliko pobijedi, mogao bi postati najmlađi francuski predsjednik do sada. Marine Le Pen odlučna je u zaustavljanju useljavanja, bori se za nacionalizam u kome je Francuska na prvome mjestu. Obećala je i referendum koji bi odlučio o francuskom članstvu u Europskoj uniji, tzv. Frexit.

“Glasači su u prvom krugu izabrali, a sada će eliminirati. Izabrati moraju između dvoje kandidata čak i ako za niti jednog od njih u prvom krugu nisu glasali”, kazao je Macron.

“Mislim da je pobjeda realna. Ljudi žele pravu politiku, koja donosi promjene i odmak od socijalističke politike koju predstavlja Macron”, rekla je Le Pen.

Posljednje ankete pokazuju da će Macron osvojiti oko 62 posto glasova, a Le Pen 37 posto. Birališta se zatvaraju u 20 sati. Budući predsjednik ili predsjednica stupa na dužnost 14. svibnja, a sredinom lipnja Francusku očekuju i parlamentarni izbori.