FOTO: ZLATNE RUKE – Sjajni kipar Josip Cvetić opet pokazao svoja osebujna djela

Hvale je vrijedna inicijativa općine Punat na otoku Krku i galerije Toš da izloži u svojem prostoru osebujna djela poznatog kipara Josipa Cvetića iz Melsungena.

Tekst i foto: Gordana Jelić

Kipar koji pripada düseldorfskoj umjetničkoj školi ostavio je svoj trag u mnogim velikim europskim galerijama, izlažući svoja djela i uz bok velikog Đamonje.

Komunikacija s ljudima, određenje prema ljudskoj tjelesnosti kao izvoru inspiracije njegove je skulpture učinilo izvanrednim doživljajem u kojemu svatko može pronaći i prepoznati onaj suštinski osjećaj povezanosti sa samim sobom, a što je u suvremenom ubrzanom svijetu često i vrlo lako izgubiti.

Radilo se o bronci, zlatu, kamenu ili drvetu, skulpture Josipa Cvetića odisat će uvijek iznova mekoćom, elastičnošću i monumentalnošću detalja kojima umjetnik želi naglasiti priču pojedinca.

Njegove izložene skulpture izražavaju prije svega otklon od svega neprirodnog i zatvaraju jedan životni ciklus na optimističan način.

Uz zvukovee pjesme “Žlahtina” naseg poznatog pjevača Zvone Bohema i glazbenika i producenta Tonija Eterovića, koju su posvetili krčkim vinarima, nije bilo tesko osjetiti ljubav i spregu kipara s otokom Krkom i domovinom.

Svi ljubitelji umjetnosti, izložbu mogu razgledati do 29. lipnja.