FOTO: VELEPOSLANSTVO RUSIJE – Evo kakve je ljude Hrvatska protjerala

Podsjećamo kako je Hrvatska jučer objavila da će protjerati 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja i time se pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto “zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu”, priopćio je MVEP.

Na protjerivanje diplomata danas je reagirao i glasnogovornik Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Komentar glasnogovornika Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, vezano za odluku Vlade RH o smanjenju osoblja ruskog diplomatskog predstavništva u Zagrebu.

Vlada Republike Hrvatske donijela je 11. travnja 2022. odluku o protjerivanju 24 zaposlenika Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, među kojima je i 18 diplomata. Kada čitamo o takvim akcijama zemalja EU-e, uočavamo bezlične brojke: Njemačka je protjerala 40 ljudi, Austrija – 4, Švedska – 3…itd. Pogledajmo tko stoji iza ovih suhoparnih brojki.

Gospodarski savjetnik, koji je posredovao u poslovnim kontaktima između naših dviju zemalja, promovirao turističku razmjenu te pomogao hrvatskim tvrtkama da uđu na rusko tržište, kao i ruskim tvrtkama poslovati u Hrvatskoj.

Ataše za kulturu, koja je organizirala kulturna događanja u vašoj zemlji: ”Tjedan kozmonautike” u Zagrebu i Puli, koncert ”Zbora Turetskog” u Puli, a koji očito, više nije (samo) godišnji festival klasične glazbe „Muzika Maxima“ u Zagrebu. Jednako tako, ataše je, zajedno sa svojim kolegom, vodila ekskurzije za hrvatske učenike kroz izložbu “Upoznaj Rusiju!” na Zrinjevcu, upoznajući ih s dalekim i neistraženim kutcima naše zemlje. Spomenuti kolega je, također protjeran.

Na popisu protjeranih diplomata su i djelatnici Vojnog izaslanstva, koji su organizirali niz memorijalnih događanja u Zagrebu, Karlovcu i na Petrovoj gori, u cilju promoviranja antifašističkih vrijednosti zajedno sa svojim kolegama i partnerima iz hrvatskih antifašističkih organizacija.

Tamo je i drugi tajnik Veleposlanstva, inače suautor ideje i projekta o doniranju Dječje knjižnice – kontejnera gradu Petrinji, koji je u znak solidarnosti i pomoći žrtvama, stradalim u potresu 2020., uspješno realiziran u srpnju 2021. Protjeran je.

Na taj način europska solidarnost razmjenjuje za bilateralne odnose pred vašim očima. Sankcije se uvode na štetu izložba i koncerata, a političari daju izjave na račun energetskih foruma. Demonstrativno se ruše bilateralni okvir kako bi manje ruskih turista dolazilo na obale Jadrana.

To je, kako nam je rečeno, suverena odluka. Neovisna. To znači namjeran udarac bilateralnim odnosima. I Rusija ovaj korak neće razmatrati na drugačiji način.