FOTO: THACI & GRABAR KITAROVIĆ – Prioritet je gospodarska suradnja

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

U Hrvatskoj boravi kosovski predsjednik, Hashim Thaci. Na Pantovčaku ga je primila predsjednica Grabar – Kitarović, nakon čega su izjavili da je jačanje gospodarske suradnje obostrana želja.

Izvješće: Marinela Ruškovački

Hrvatska će pak nastaviti podupirati Kosovo na putu prema euroatlantskim integracijama, a predsjednica je izrazila i želju za boljim statusom hrvatske manjine na Kosovu.
Kosovo je najmlađa europska država, neovisna od 2008. godine, koju je do sada priznalo 114 zemalja, a Hrvatska je to učinila među prvima. Veliku potporu u osamostaljenju imali su od SAD-a, dok ga velesile poput Rusije i Kine još nisu priznale.

Iako ga priznaje većina zemalja Europske unije, članice koje to još nisu učinile su Cipar, Španjolska, Grčka, Slovačka i Rumunjska. Bilateralni odnosi Zagreba i Prištine su vrlo dobri, otvorenih pitanja nema, a ono na čemu se svakako želi poraditi jest jačanje gospodarske suradnje, složni su bili Grabar-Kitarović i Thaci.

“Postoji mogućnost proširenja gospodarske suradnje, napose u energetici kada je riječ o izgradnji dalekovoda, ali i iskorištavanju izvora obnovljive energije, u cestogradnji i graditeljstvu, zatim proizvodnji željezničkih vozila, te elektronička industrija i informatička tehnologija”, kazala je Grabar-Kitarović.”

“Naši ekonomski, odnosno gospodarski odnosi mogu biti puno bolji i Hrvatska ima veliki potencijal da investira, odnosno ulaže u sva ova polja”, naglasio je Thaci

.Predsjednica je naglasila da će Hrvatska nastaviti podupirati Kosovo na putu ne samo u EU i NATO, već i u članstvo drugih organizacija i institucija. Istaknula je da je albanska manjina u Hrvatskoj izvrsno integrirana, što pokazuje i postojanje njihove predstavnice u Saboru, no smatra da bi položaj Hrvata na Kosovu mogao i trebao biti i bolji. “Držim da bi njihovo uključivanje u ustav Kosova poboljšalo njihov institucionalni i svaki drugi položaj jer bi omogućilo i njihovih predstavnika u Skupštini Kosova”, naglasila je Grabar – Kitarović.

Thaci je naglasio da je već posjetio hrvatsku manjinu u Janjevu i Letnicu, te obećao da će se zalagati za predstavnika hrvatske manjine u parlamentu.

Zamoljen da komentira izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića izrečenu na jučerašnjoj prisegi u Beogradu, da je “Kosovo nedjeljivi dio Srbije”, Thaci je rekao da se radi o “izjavi za unutarnju uporabu”, te da Vučić “jako dobro zna da je Kosovo neovisna država priznata od strane 114 zemalja”.

Kosovski predsjednik danas se sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem, te predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem.

Komentiraj