FOTO: SUMMIT U VARŠAVI – Predsjednica Grabar-Kitarović i Trump na bilateralnom sastanku

Podijelite članak
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Varšavi na summitu Inicijative triju mora, a oko podneva počinje bilateralni sastanak s američkim predsjednikom Trumpom.

Izvješće: Andrea Barać (Media servis)

Na polusatnom bilateralnom sastanku uz Grabar-Kitarović i Trumpa sudjelovat će i američki ministar financija, a razgovarat će o temama kao što su izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i ugovora o izručenjima, stanju na JI Europe, sigurnosti regije i borbi protiv terorizma, a na dnevnom redu će biti i odluka Arbitražnog suda u slovensko- hrvatskom graničnom sporu.

Trump se ranije sastao s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

“Hvala vam što ste zamijetili trud poljsko-američkog i poljskog naroda u razvoju i gradnji properiteta SAD-a, uz to razgovarali smo o ekonomskim ugovorima, ne samo vojnima, nego i ona povezanima uz sigurnost, razgovarali smo i o dostavljanju LNG plina u Poljsku”, rekao je poljski predsjednik dodavši kako su razgovaralo i o američkim trupama u Poljskoj.

Trump je s druge strane istaknuo kako podržava Inicijativu triju mora, upozorio je na globalnu prijetnju Sjevernu Koreju te istaknuo kako će Amerika i dalje raditi na očuvanju mira u istočnoj i srednjoj Europi.

Dodao je kako Amerika nikada nije bila bliža Poljskoj.

“Poljska nam je pomogla u borbi protiv ISIL-a gdje smo napravili odličan pomak. Svaki put kad smo tražili bili su tu. Hrabri poljski vojnici borili su se rame uz rame američkima u Iraku i Afganistanu i u ime svih Amerikanaca na tome vam želim zahvaliti”.

U 13 sati Trump će na trgu Krasinski održati prvi javni govor u Europi otkako je postao predsjednik.

Komentiraj