FOTO: PRVA DAMA – Tko je Olena Zelenska, supruga i najveća podrška ukrajinskom predsjedniku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trenutno je osoba o kojoj priča cijeli svijet, a u centar pozornosti dospjela je i njegova supruga Olena Zelenska.

Prva dama Ukrajine, koja je suprugova najbliža suradnica i podrška, Ukrajinu ne namjerava napustiti i ostala je u skloništu s njihovo dvoje djece, kćeri Aleksandrom (18) i sinom Cirilom (9).

U stanju u svojoj zemlji redovito izvještava i na društvenim mrežama, a jedna od njezinih objava posebno je potresna.

“Ovako Ukrajina izgleda trenutno. Evo snimke, da svijet vidi – mi smo u ratu. Zbog Putinova napada Ukrajinci moraju svaku večer odvoditi svoju djecu u podrume i boriti se s neprijateljem pod zidovima svojih domova. Ukrajina je mirna zemlja. Mi smo protiv rata i nismo prvi napali. Ali nećemo odustati. Cijeli svijete, gledaj: mi se borimo za mir i u vašim zemljama”, napisala je uz snimku ratnih prizora koja je u manje od jednog dana pregledana gotovo milijun puta, piše Dnevnik.hr.

Olena i Volodimir u braku su od 2003. godine, a vjenčali su se nakon osam godina veze. Iako su oboje rođeni Kriviju Rihu, gradu na jugoistoku Ukrajine, u kojem su pohađali i istu školu, upoznali su se tek na fakultetu i odmah se zaljubili.

Studirali su na Sveučilištu Krivij Rih, ona građevinu, a on pravo, a kada je Volodimir postao uspješan komičar, ona je napustila fakultet kako bi ga mogla pratiti po nastupima. Ipak, kasnije je i sama izgradila uspješnu karijeru scenaristice i producentice te je sa suprugom osnovala produkcijsku kuću Studio Kvartal-95.

Upravo je Olena pisala scenarije za njegovu emisiju političke satire “Sluga naroda”, koja mu je u Ukrajini donijela veliku popularnost i svakako pridonijela njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima na proljeće 2019. godine.

Olena, koja se ispočetka protivila suprugovoj kandidaturi, postala je njegova konzultantica za imidž, a ulogu prve dame iskoristila je i za bavljenje humanitarnim radom.

“Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine shvatila sam ulogu koju mogu odigrati u podržavanju humanitarnih ciljeva, budući da su društveni ciljevi moja strast tijekom cijele karijere”, rekla je u rijetkom intervjuu za Diplomatic Courirer. Zato je u kolovozu prošle godine sazvala je Kijevski summit prvih dama i gospode, u kojem su sudjelovale prve dame Latvije, Litve, Srbije, Libanona, Izraela, Njemačke, Kostarike i Brazila, a putem videopoziva javila se Sanja Musić Milanović.

Na njezinu inicijativu je i tijekom 2021. diljem Ukrajine bilo otvoreno ukupno 28 novih skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, zajedno s dnevnim centrima i službom za hitne slučajeve.
Usto, Olena uvijek nosi odjeću ukrajinskih dizajnera kako bi promovirala modnu industriju svoje zemlje.

Svoju odanost i ljubav prema domovini pokazala je i 24. veljače, kada je počeo ruski napad na Ukrajinu, a samim time i na njezinu obitelj.

“Danas neću paničariti i plakati. Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću pored njih. I pored svog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!”, poručila je tada Olena na društvenim mrežama.