FOTO: PREDSJEDNIK U SLOVENIJI – Evo o čemu su razgovarali Milanović i Pahor

Predsjednik Zoran Milanović za svoje prvo putovanje u inozemstvo izabrao je Sloveniju. U Otočcu ob Krki na radnome ručku sastao se sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Izvor: Media servis

Susret je bio izrazito srdačan, a više puta su istaknuli kako će tijekom svojih mandata biti predani tome da grade dobrosusjedske odnose bez obzira na neriješene probleme koji opterećuju obje zemlje.
Zoran Milanović i Borut Pahor sa Otočca ob Krki zajednički su poručili da će nastaviti raditi na prijateljstvu između dvaju naroda.

“Laska nam i razumijemo to kao izraza naklonjenosti, prijateljstva i daljnjega međusobnog povjerenja da se novi predsjednik Zoran Milanović za prvi posjet u mandatu odlučio u Sloveniju.”

“Razgovarali smo kao što i sami slutite o svim pitanjima koja su otvorena i koja nas dovode u blagu tenziju koja traje već 30 godina. Iz nekih od tih problemčića nećemo izaći preko noći. Jako je važno da ih tretiramo kao civilizirani ljudi i civilizirane države.”

Dotakli su se i problema koji muče obje zemlje, poput graničnog spora. Na pitanje hoće li Slovenija blokirati Hrvatskoj ulazak u Schengen predsjednik Pahor je istaknuo da im to nije u interesu. No, nastavit će inzistirati na provedbi arbitražne odluke dok ju Hrvati ne prihvaćaju. Evo što su rekli na tu temu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Dakle, Hrvatska želi ući u Schengen i od toga najviše koristi, čini mi se, može imati Slovenija. Sigurnosne i praktične, naprosto zato što taj posao preuzima Hrvatska. Onda se postavlja pitanje kakvu bi štetu od toga mogla imati Slovenija? Naravno, Slovenija je ovdje u poziciji da kaže da ili ne. Europska komisija je jasna. Hrvatska zadovoljava tehničke kriterije, a na Sloveniji je da vidi što joj bolje odgovara.”

“Smatram da je u interesu Slovenije da se Schengen raširi na susjednu Hrvatsku. To su na neki način sebični razlozi jer želimo da i susjedne države preuzmu veliko breme koje je na našim ramenima. I za Hrvatsku je teška odluka da na sebe preuzme odgovornost na europskoj granici.”

Kao što je Milanović izabrao Sloveniju za svoj prvi inozemni posjet bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ju je izabrala za svoj zadnji. “Prijateljstvo između dviju zemalja daleko nadmašuje pitanja koja su ostala otvorena između dviju država”, poručila je tada.

Komentiraj