FOTO: NOVO U ZAGREBU – Otvoren kulturno informativni centar hrvatsko turske udruge prijateljstva

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U prolazu Cibone, na adresi Savska cesta 28, sinoć je svečano otvoren Kulturno informativni centar Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Izvješće: Media servis

“Hrvatsko-turska udruga prijateljstva djeluje već 23 godine. Osnovana je 1994 godine i sve ove godine radi na promociji hrvatsko-turskih, kulturnih prosvjetnih, znanstvenih, političkih i sportskih odnosa”, istaknuo je predsjednik udruge Goran Beus Richemberg pohvalivši se kako je u pitanju jedno od najaktivnijih društava prijateljstava u Hrvatskoj.

U novom prostoru obavljat će dobar dio svojih aktivnosti .”Ovo je jedan prostor koji je sasvim dovoljan da se mogu raditi komorni programi, poput manjih izložbi, koncerata, prezentacija knjiga, predavanja i to je ono što ćemo ovdje raditi”, pojasnio je Beus Richemberg.

Manifestaciju poput Tjedna turskog filma organizirat će i dalje u većim dvoranama, zbog velikog interesa publike, koja iz godine u godinu raste.”Ove godine po šesti put. To je sada već preraslo u najgledaniju smotru nekog stranog filma u Zagrebu. Svake godine to organiziramo u svibnju. Ove godine, mogu najaviti, održat će se od 16. do 21. svibnja u kinu Europa”, rekao je Beus Richemberg.

Udruga inače organizira i Dane turske kulture u Šibeniku.”I to najesen uvijek idemo s nekom izložbom, predavanjem, zatim serijom turskih filmova, koje napravimo kao smotru. U suradnji je sve s lokalnim institucijama. Dakle, uvijek su nam partneri muzeji, galerije, lokalne knjižnice – organizacije takvog tipa, koje se bave kulturom”, istaknuo je Beus Richemberg.

Udruga se bavi i lobiranjem s ciljem da se hrvatski kulturni projekti prikažu u Turskoj. U tome im pomaže Tursko – hrvatska udruga prijateljstva, koja je prije dvije godine počela djelovati u Istanbulu. Ove godine obilježava se 25-ta obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Turske, pa je tim povodom osmišljen zanimljiv projekt – Glazbeni mostovi.

“Radi se o tome da bi snimili CD na kojemu će se naći pet ili šest hrvatskih klavirskih skladbi, a isto tako pet ili šest turskih. Glazbu će svirati sjajni glazbenici – jedan mladi hrvatski pijanist koji živi u Zurichu, Ivan Horvatić i veliki majstor, najveći svjetski majstor klavirske improvizacije Hakan Ali Toker. Ideja je da hrvatski pijanist svira tursku glazbu, a turski hrvatsku”, pojasnio je Beus Richemberg.

Projekt će biti predstavljen dvama velikim koncertima u listopadu ove godine. Jedan koncert će biti u Ankari ili Istanbulu, drugi u Zagrebu. Veseli mu se i gradonačelnik Bandić, koji je sinoć svečano otvorio prostor KIC-a Hrvatsko – turske udruge prijateljstva

.”Neka raste prijateljstvo između Ankare i zagreba. Neka cvate i raste prijateljstvo između dva prijateljska naroda, turskoga i hrvatskoga”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Komentiraj