FOTO: NEĆETE VJEROVATI – Pogledajte kako zastupnik Željko Sačić priprema kolače!

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i umirovljeni general Željko Sačić, izvan saborskih klupa poznat je kao druželjubiva osoba, ali i kao uspješni vinar,

Međutim, danas je priredio iznenađenje i na društvenoj mreži pokazao kako se iskušao u pripremanju i pečenju raznovrsnih kolača.

Ovo je njegova objava na Facebooku:

Gotovo svatko od nas muškaraca, (posebno vojnika, branitelja, ratnika), zna sam za sebe ( ili i za druge) spremiti neko jelo ; roštilj, kotlovinu, gulaš, juhu, nešto ispod peke..neki čak znaju i nešto na ražnju..nešto ispeći u pečnici, ..svinjetinu, pile, patku i sl.

A neki to neznaju.. samo narezat kruh, hehe.. Međutim, rijetki od nas se upuštaju (radi želje, potrebe ili samo iz razonode, dokazanog opuštanja, ” liječenja stresa”) u – pečenje kolača ( palačinke ne računam!). Tako sam i ja , naučio ( od supruge mi, tete Mice, šogorice Katice i drugih ” gazdarica” ) dobro umjesiti i ispeći nekoliko vrsta kolača..i to :

– od pažljivo umiješanog dizanog tijesta, vrlo komplicirane , filom nadjevene ” savijače”..orehnjače, makovnjače, klipića, buhtli.. . S njima je sve izazov..od samog tijesta..čekanje da se ” nadigne” …spremanje file,…razvlačenja , nedijevanja, savijanja..i konačno samog pečenja, ali i ” hlađenja”.. jer je i to važno za izgled orehnjače !

– prilično brzo sam naučio spremati i ispeći domaći, prigorsko, podsljemenski, markuševečki slatki specijalitet – ” tienku gibanicu” !
– malo mi je teže bilo naučiti spremiti i ispeći ” londonere” (ali, jako su mi ukusni..),

– no, najteže mi i najkompliciranije bilo ( i još uvijek jest) spremiti, umijesiti i razvuči tijesto za – ” zagorske štruklje”..To žmirečki mogu napraviti samo naše mame, bake, sestrice, šogorice, naše drage tete, strine , ujne , supruge. Međutim, nama, priučenim kuhar slastičar ” rekreativcima”, to baš i ne ide svaki put od ruke. Ali, s opetovanim pokušajima, čini mi se da sam i oko toga poprilično ” pohvatao sve konce”..(bar po iskazanim dojmovima ukućana ..hehe..sve što spremim oni – popapaju..(jao, valjda ne blefiraju!)… )

Uglavnom kolege, suborci, muškarci, ..ako vas to interesira, veseli – pecite kolače.. Opuštajuće je…i korisno za vaše ukućane. Posebno meni, nakon povratka kući ( uznemiren i ” stresiran”) iz Hrvatskog sabora !!