FOTO: NAKON SUMMITA – Reakcije na moj govor o stanju na JI Europe su sjajne – kaže predsjednica

Predsjednica u razgovoruu sa senatorima McCainom i Lindseyjem (Foto: Twitter)
Predsjednica u razgovoruu sa senatorima McCainom i Lindseyjem (Foto: Twitter)

Posljednjeg dana sigurnosne Konferencije u Münchenu nova Trumpova administracija otklonila je strah europskih čelnika da SAD diže ruke od NATO-a, ali su još jednom ponovili zahtjev za većim ulaganjem saveznica u obranu.

Izvješće: Andrea Barać

No bivši predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Ruprecht Polenz, tvrdi, nije uvjeren. ‘Ono što smo čuli nije bilo uvjerljivo. Nema nikakve vizije kako ćemo raditi zajedno‘ izjavio je Polenz. Američki kongresmeni održali su panel raspravu na temu vanjske politike SAD-a, što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskoristila kako bi razgovarala s kongresmenima i senatorima.

“Posebno sam detaljno razgovarala sa senatorima McCainom, Lindseyjem i drugima o stanju na jugoistoku Europe, naravno odnosima između Hrvatske i SAD-a kako ih dalje unaprijediti, ali prije svega kako zadržati mir i stabilnost u našem susjedstvu”, izjavila je predsjednica.

Istaknula je kako bi voljela da je susret s američkim potpredsjednikom Penceom bio duži, ali tvrdi da je racionalno iskoristila provedeno vrijeme s njim.

“Apsolutno razumijem da u ovom trenutku neke druge države i druga pitanja su prioriteti i da je vrijeme bilo ograničeno kako potpredsjedniku Penceu tako i meni osobno. Jučer sam imala cijelo popodne do kasno navečer bilaterale koji su bili iznimno korisni”, objašnjava Grabar Kitarović.

Na upit što je konkretno dogovoreno u jučerašnjem razgovoru sa šefom ruske diplomacije Lavrovom o rafineriji u Bosanskom Brodu, predsjednica odgovara:”Hrvatska sa svoje strane je odlučila omogućiti konekciju na plin kako bi se to pitanje riješilo, a gospodin Lavrov me uvjerava da vlasnici te rafinerije rade na tome da se i dalje unaprijede katalizatori i sve ostalo što se može da bi se spriječilo zagađivanje zraka. Rekli su da su svjesni toga problema i da žele to riješiti što je moguće prije i molili su pomoć hrvatske Vlade”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Dodaje da o rokovima nisu razgovarali jer ona ne može govoriti u ime Vlade. Osim rafinerije, s Lavrovom se dotaknula i drugih gospodarskih tema.”Razgovarala sam i o pitanjima s kojima se susreću hrvatske tvrtke u ovom trenutku. Obećao je riješiti neki od prijepora koji su utjecali čak i na dionice nekih od naših tvrtki. Dogovarali smo i perspektive gospodarske suradnje, gospodarske forume i slično”, istaknula je predsjednica.

Onim što je postigla na summitu, kaže, doista je zadovoljna.”Reakcije na moj govor o stanju na JI Europe su sjajne. Hrvatska se pozicionira kao doista aktivan čimbenik koji želi sudjelovati u rješavanju otvorenih pitanja pogotovo u našem susjedstvu. Imala sam jako puno sastanaka, jako puno bilaterala. Bilo je ukupno 10 službenih bilaterala i niz neslužbenik sastanaka što s nogu, što sjedećih”, kazala je Grabar Kitarović.

Tema minhenske konferencije, uz terorizam, izbjegličku krizu i poteze novog američkog predsjednika, bila je i rat u istočnom dijelu Ukrajine. Iako su Njemačka, Ukrajina i Rusija objavile primirje koje bi trebalo početi sutra, ukrajinske vlasti su bijesne jer je Rusija objavila kako će priznati putovnice samoproglašenih proruskih republika Donjecka i Luganska.

Ukrajinski predsjednik Porošenko tvrdi da simoblično što je takva cinična odluka upravo donesena na summitu:”Za mene je to ipak još jedan dokaz ruske okupacije i kršenja međunarodnog prava”, rekao je Porošenko.

Lavrov, pak, objašnjava da je Rusija takvu odluku donijela iz humanitarnih razloga i privremeno kako bi stanovnici tih republika mogli normalno ući u Rusiju dok se potpuno ne provedu odredbe Sporazuma u Minsku.