FOTO: NAKON BURE O ZAHODIMA – Ovako izgledaju oni u Ministarstvu zdravstva

Nakon što je u javnost procurila informacija da će Ministarstvo zdravstva obnovit sanitarne čvorove u svojim prostorijama za 2,3 milijuna kuna, krenula je lavina negodovanja.

Tu je navodni trošak od 710 kuna po WC četki ili primjerice 8.100 kuna po sušilu za ruke. Ravnatelj Uprave za financije i javnu nabavu ministarstva Gordan Žanić kaže da projekt saniranja sanitarnih čovrova datira iz 2017. dodajući da se na ranije raspisane natječaje nitko nije javio. Napise o cijenama četki i ostaloga demantira.

“Ono što znam da se najveći dio toga odnosi na građevinske radove. Malo je kriva teza dana u medijima, priča se o nekim četkama, stvarno ne znam, mislim, one sigurno nisu taj iznos koji se stavlja. Ono što je najveći postotak u toj nabavi su građevinski radovi. Ono što stvarno i košta najviše. Ovo je sve promjenjivo i vjerujte mi četke za 700 kuna sigurno neće biti nabavljene.”

Žanić je napomenuo kako već par godina pokušavaju obnoviti unutrašnjost zgrade i same sanitarne čvorove.

“Od 2017. mi pokušavamo obnoviti sanitarne čvorove, nažalost ne uspijevamo. Vjerojatno procijenjena cijena tog natječaja nije bila dobra pa se iz tog razloga nitko nije ni javlja na same natječaje i iz tog razloga nisu ni obnovljeni.”

Foto: Ministarstvo zdravstva

Na novom natječaju traži se obnova 8 a ne 9 sanitarnih čvorova kao što je u prethodnom natječaju pisalo. Žanić se osvrnuo i na koji se način došlo do cijene za jednu četku.

“Ja stvarno ne znam koliko gore u našem ministarstvu ima WC-a. Tim se bave ljudi koji održavaju ministarstvo i oni koji su se bavili s tim obnavljanjem WC-a i oni koji gledaju kako ta zgrada izgleda. Slike koje su stavljene su okvirne slike. Naravno, vjerojatno je projektant stavljao neke ljepše slike ali to definitivno nije ono što će se nabavljati ili ono što se nabavlja danas. Ne, nabavlja se isto što i mi svi doma nabavljamo četke, najobičnije četke.”

Natječaj i dalje nije gotov, sada traju žalbe pa je teško prognozirati konačnu vrijednost radova. Žanić se nada kako će se napraviti kompletna obnova.
“Recimo onaj koji ja koristim nije adekvatan, pola toga ne radi, pisoar ne radi, ono što radi ne može se voda zatvoriti, veliki su troškovi. Ja se stvarno nadam da će to biti ozbiljno, ali evo poučen iskustvom već 5 godina ne uspijevamo.”