FOTO: MOGUĆE U FINSKOJ – Sanna Marin (34) najmlađa premijerka na svijetu

Nova finska čelnica, najmlađa premijerka na svijetu, u svojoj će vladi će imati ministricu financija koja je dvije godine mlađa od nje, otkrili su stranački dužnosnici.

Tridesetčetverogodišnja Sanna Marin iz redova socijaldemokrata nominirana je u nedjelju. Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, 32-godišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan.

Finska vlada odstupila je prošli tjedan nakon što je Stranka centra objavila da više ne podržava premijera Anttija Rinnea zbog nedavnog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti, prenosi HRT.

Pet stranaka u vladajućih koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je održati svoj savez i nastaviti s istim programom, no i da je potreban preustroj.

– Želimo da osovina između premijerke i ministrice financija funkcionira. To je temelj ove nove generacije suradnje (između socijaldemokrata i Stranke centra), kazala je Kulmuni.

Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.

Vlast preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljak zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka.

Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa.

View this post on Instagram

Mestariposeeraajat. #linnanjuhlat

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

View this post on Instagram

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän pukuni suunnitteli lahjakas nuori vaatesuunnittelija Anni Ruuth ja puvun ompeli käsityönä vestonomiksi valmistuva Pinja Heikkinen. Puvulla on useita käyttötarkoituksia ja Linnan juhlien lisäksi sen on tarkoitus toimia myös tulevana hääpukunani. Minulle oli tärkeää, että puku on eettisesti valmistettu ja sillä on käyttöä myös itsenäisyyspäivän jälkeen. Materiaaliksi valikoitui helmenvalkoinen kauniisti laskeutuva silkkisatiini. Anni ja Pinja ovat upeita nuoria ammattilaisia, joiden työ ansaitsee kiitoksen ja huomion. Olen varma, että kuulemme heistä vielä tulevaisuudessa! Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille 🇫🇮 Kuvat: Antti Nikkanen / Iltalehti @anniruuthofficial @pinyamiu

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

 

Komentiraj