FOTO: MILAN BANDIĆ – Osobe s invaliditetom neće ostati bez svojih prava

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Gradskoj skupštini održano je prigodno druženje s predstavnicima udruga koje su gradsku upravu izvijestile o problemima i mogućim rješenjima.

Piše: Kristina Bokanić (Media servis)

Najveći problem i dalje je pristupačnost, svjesna je toga i resorna pročelnica Romana Galić. “Tu su i stambeno zbrinjavanje. Kao što je danas rečeno, a na prošloj Skupštini je donesena odluka o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici. Jednog drugačijeg, novog oblika stambenog zbrinjavanja. 25 korisnika na početku, 50 za dnevni boravak, što je jedan veliki iskorak i za Zagreb i za RH. Vjerujem da će u godinama koje dolaze na zapadnom dijelu grada biti drugi takav objekt ako se pokaže kao funkcionalan, a išli smo za tim potrebe je suda on takav bude”, istaknula je Galić.

Komunikacija je gradskih vlasti i udruga koje zastupaju osobe s invaliditetom izuzetno je bitna, stečena prava nećemo mijenjati, obećaje pak gradonačelnik Bandić.

“Grad Zagreb i ja osobno jamčimo da ćemo ispoštovati i dižemo letvicu dalje. Ove godine smo kupili 5 kombija za osobe s invaliditetom, 4 su u tijeku javnog nadmetanja, raspisali smo natječaj za potisne rampe, platforme za niskopodne tramvaje i autobuse, napravili smo vodič za 2.500 objekata s točnom analizom pristupačnosti”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

S pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Grad je locirao 150 stambenih zgrada u kojima će trebati izgraditi rampe za bolju pristupačnost, kazao je Bandić te najavio nove planove u Jelkovcu.

“Ono što me posebno veseli što ćemo do ljeta u Jelkovcu na 2.500 kvadrata učiniti sve da završimo i otvorimo Centar za osobe s invaliditetom”, najavio je Bandić.

Ipak najviše trebamo raditi na rušenju predrasuda u društvu prema osobama s invaliditetom, dodao je Bandić .

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnikzagreba/posts/1994258210817469″ bottom=”30″]

Komentiraj