FOTO: MARŠ ZA ZNANOST – Dok ministri plagiraju, mladi emigriraju – jedan od slogana

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Dan planeta Zemlje obilježit će Marš za znanost kojem će se pridružiti više od stotine tisuća znanstvenika iz više od 40 država svijeta. Cilj je upozoriti na važnost znanosti i obrazovanja u suvremenoj civilizaciji.

Izvješće: Media servis

Ideja je krenula iz SAD-a i to zbog nezadovoljstva prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji se zalaže za drastično rezanje ulaganja u istraživanja te poricanje klimatskih promjena. Akcija se vrlo brzo proširila i na ostale gradove diljem svijeta, pa se tako masovni prosvjed znanstvenika održao i kod nas, u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Organizatori upozoravaju da situacija u znanosti i obrazovnom sustavu u Hrvatskoj nikada nije bila alarmantnija. Zalažu se za nemiješanje politike u obrazovni sustav i slobode znanstvenika, neometani nastavak rada na kurikularnoj reformi, uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja, vraćanje vjeronauka u crkve, nemiješanje politike u rad Odbora za etiku. Podršku Maršu u Hrvatskoj dao je i bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić.

“Znanost je jedna od najvećih dostignuća ljudske civilizacije. Agrumentacija, prikupljanje dokaza, donošenje odluka na osnovu dokaza smatram najvažnijom stvari u jednoj državi. Osobno, zajedno sa svojom obitelji idem na Marš za znanost jer smatram da premalo kao država ulažemo u znanost, cijenimo znanstvenike. No, znanost je svuda oko nas. Ono je nadpolitičko pitanje, pitanje koje uključuje sve ideologije”, istaknuo je Boris Jokić.

U organizaciju Marša uključile su se i udruge studenata, osobito onih s fakulteta koji su se u posljednje vrijeme našli na udaru čelnih ljudi politike i akademske zajednice, kazala je Tea Ovničević predsjednica udruge studenata sociologije Anomija na Hrvatskim studijima.

“Protiv klijentelizma, negativne selekcije na Sveučilištu u Zagrebu, protiv nepotizma, protiv odluka rektorskog kolegija u užem sastavu”. Noseći transparente s natpisima ‘Dok ministri plagiraju, mladi emigriraju’ i ‘Želimo naučiti slagati robote, a ne puške’ nekoliko tisuća Zagrepčana izrazilo se svoje nezadovoljstvo s ministrom obrazovanja, znanosti i sporta Pavom Barišićem te rektorom Damirom Borasom.

“Drago mi je da se ne stvara kolektivna svijest i da su odlučili ne biti pasivni nego izaći na ulice i pokazati da nas ima i da nam je stalo”, rekla je jedna prosvjednica.”Nadam se da će nas doživjeti da će se naš glas čuti., prvenstveno što mladi žele jer kako jedan transparent kaže: Želimo ići na mjesec, a ne u Irsku”, dodala je prosvjednica.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/marszaznanost/posts/1319232428167470″ bottom=”30″]

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/marszaznanost/posts/1319179184839461″ bottom=”30″]

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!