FOTO: GRADONAČELNIK BANDIĆ NAJAVIO – Zagreb će dobiti Spomenik hrvatskoj domovini

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na livadi između zgrade Gradske uprave i koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog potpisan je ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izradu Spomenika domovini.

Otvaranje spomenika očekuje se iduće godine, najavio je gradonačelnik Milan Bandić, koji je ugovor o izradi tehničke dokumentacije potpisao s dekanom Arhitektonskog fakulteta Krunoslavom Šmitom.

“Zadovoljan sam i sretan kao malo dijete da će ovdje biti velebno djelo Spomnika hrvatskoj domovini. Svaka ozbiljna domovina i država to ima, ima svoje predsjednike, prve predsjednike, utemeljitelje, spomenik i zastavu”, rekao je Milan Bandić.

Zastupnici Gradske skupštine u ožujku su jednoglasno prihvatili odluke o podizanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu te Spomeniku domovini na Trgu Stjepana Radića.”Povijest Hrvatske je povijest od Katedrale do Avenije Dubrovnik. Stepinac, Jelačić, Zrinski, Strossmayer, Starčević, Tomislav, Radić, Tuđman, Holjevac, a u središnjoj osi Spomenik domovini ljepše mjesto ovdje između Koncertne dvorane Lisinski i Ostrogovićeve zgrade nije se moglo naći”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Autor ‘Spomenika domovini’ je istaknuti arhitekt Nenad Fabijanić, koji je pobijedio na natječaju. Spomenik će se, kaže, sastojati od dva dijela – Zida boli, Oltara i Portala-paviljona, koji zajedno čine mjesto odavanja počasti.

“To je jedan spoj simbolične memorijalne arhitekture i umjetnosti. Referirali smo se na činjenicu kojom podržavamo kontinuitet glavne urbane gradske osi, koja počinje sa Zrinjevcem, a završava s kolodvorom. Ovim rješenjem podržava se konstituiranje glavne zagrebačke osi”, rekao je Fabijanić.

Spomenik koji će izniknuti obilježit će borbu hrvatskoga naroda za neovisnost i slobodu.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milan.bandic.3/posts/1307077292717740″ bottom=”30″]

Komentiraj