FOTO: ČUDOVIŠTE NA LOPUDU – Peticija protiv antene – grdosije od čak 33,5 metara

Sve je moguće u ovoj našoj zemlji, posebno kada treba učiniti neku štetu, pa nije nimalo čudno što su se građani pobunili protiv metalnog čudovišta zvanog antena koje im silnici žele “uvaliti” na Lopud.

Ma nije da su ti ljudi, od kojih su neki svojim rukama obnovili zapušteni dio otoka, protiv antene. Ali umjesto dosadašnje od 13 metara netko se dosjetio baš na tom mjestu podići grdosiju od čak 33,5 metra!

Umjesto starina koje su rado viđene u očima turista, tako bi postalo dominantno antensko čudovište koje bi promijenilo viziju i unagrdilo pogled sa svih strana.

Građani su pokrenuli i peticiju, a Robert Medvedec je na Facebooku iz svog kuta opisao cijelu situaciju:

“Jel nas netko … ili smo stvarno glupavi?

Grupa entuzijasta koja je ujedno imala i financijska sredstva revitalizirala je do tada jedan potpuno zapušten dio otoka Lopud.

Stare ruševine obnovili su na način kako bi to prema mojem mišljenju trebalo biti i zakonom regulirano.

Dobar dio toga nisu kupili već nakon određenog broja godina korištenja koncesije, nekretnine moraju vratiti vlasnicima. Dakle i dalje nekretnine, ali obnovljene ostaju na otoku.

Gosti koji borave u tim objektima donose dodanu vrijednost jer su većinom visoke platežne moći. Marketinški izuzetno korisno za daljnji proboj Lopuda na svjetska tržišta kako bi ga posjećivati gosti koji traže, ali i daju više.

Danas “kao doprinos i novi zanos njihovom entuzijazmu neki se pacijent odluči postaviti metalno čudovište u neposrednoj blizini baš tih naših ambasadora Lopuda po svijetu.

Prekrasne panorame koje se prikazuju sa svih dijelova otoka vrlo su bitan segment jer fotografije danas obilaze cijeli svijet i kao magnet djeluju na ljude da Lopud posjete i sami stvore svoje uspomene.

Danas kada je bitno da uklonimo sve što Lopudu ruši šanse u borbi za svakog gosta, pojavi se netko tko smatra da 30ak metara visoka antena Lopudu donosi korist .

Antena koja postaje najviši objekt i dominira otokom nekome ne predstavlja problem. Mislim čak da on nije ni svjestan gluposti već ono … stavi tu di je da se ne patimo.

Da taj netko živi u neposrednoj blizini te antene, da mu je postave u dvorište i uživa sve koristi koje ona nosi poput dobrog tv i 5G signala, užasno-krasnog zvuka koji proizvodi vjetar puhanjem kroz nju, raznoraznih vrsta zračenja, uništen panoramski pogled, vjerujem da bi promijenio mišljenje o tome kome ona stvarno koristi.

Meni se čini,kao jednom od malobrojnih stanovnika, čovjeku koji Lopud obožava da korist od antene na ovom mjestu imaju samo TV kuće, radio stanice, teleoperateri i stanovnici. Samo je na krivom mjestu.

Likovima koji su ovo odobrili vjerujem da su i ove moje montirane fotografije vizura u prilogu najnormalnije prihvatljive. Meni nisu!

I da … nitko nije protiv same antene, sporna je samo pozicija.

Premjestite to čudovište! Mjesta po otoku koliko želite, a da nije nečije dvorište.

Neka Lopud ostane raj juga!”

Na Facebooku je objavljena i peticija:

Kao stanovnici Lopuda, želimo ovim putem izraziti svoje protivljenje zamjeni postojeće antene u mjestu Lopud od 13 m za novu antenu od 35,5 m.

Ovakvom drastično većom promjenom nesposredno do naseljenog najstarijeg urbanog dijela mjesta (k tome i van propisane građevinske zone) cijelom mjestu nameće se snažan industrijski pečat koji je suprotan ideji kojom se Lopud predstavlja turistima te njegovom potencijalu kao iznimno bogatom i povijesno-kulturno značajnom destinaciju.

Kao jedno od najposjećenijih izletišta gostiju grada Dubrovnika, važan je i za ukupnu sliku Grada kao destinacije kakvom želi biti.

Također je upitan utjecaj ovako snažne antene unutar ruba naselja na zdravlje nas otočana.

Od isključivo turizma živi 90% stanovnika otoka te nam je svima od najveće važnosti očuvati i dalje razvijati ispravnu sliku Lopuda te biti sad i ubuduće transparentno informirani i uključeni u ovakve invazivne i ostale pozitivne projekte koje utječu na kvalitetu mjesta od samog njihovog planiranja.