FOTO: BOLESNI GRAFITI – U Splitu na zgradama uvrede protiv Srba i Židova i ustaško znakovlje

Mnogo posla za policiju u Splitu, ali i komunalne službe grada, jer od petka je mnogo uvredljivih grafita protiv Srba i Židova, s veličanjem ustaštva..

Na zidu u Starčevićevoj ulici u samom središtu grada danas crvenim sprejem ispisani grafiti “Juden raus” i ustaško U s križem.

Bolesni grafiti bili su ispisani po zidu Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split u Vukovarskoj ulici, na zidu zgrade HNK na Cankarevoj poljani u centru grada, kao i na zidovima zgrada u Dubrovačkoj i Radničkoj ulici s uglavnom istim uvredljivim i prijetećim porukama upućene Srbima i Židovima kao i one koje velilčaju ustaše, ispisane plavom ili crvenom bojom.

Komunalna služba brzo je očistila dio grada, a dio sami građani na čijim su se zgradama pojavili uvredljivi grafiti.

Policija traga za počiniteljima, a pomoći će i kamere postavljene na mnogim zgradama.

Na Facebooku su reagirali iz Gradskog kotara Gripe – Split:

OVO NIKADA NEĆE BITI PRIHVATLJIVO !
Na dojavu stanara dijela Dubrovačke i Radničke ulice, kotarska komunalna redarica i vijećnici GK Gripe zabilježili su ogroman broj neprimjerenih škrabotina neprihvatljivog sadržaja, kojim se poziva na mržnju, diskriminaciju i činjenje teških kaznenih djela.

Dio ovakvih natpisa nalazi se na javnim površinama koje će ukloniti Grad Split (službena stranica) ali najveći dio je na stambenim objektima koje također treba ukloniti. Na žalost za sada se to plaća iz sredstava pričuve ali obzirom na luda vremena u kojima živimo, pitanje je do kada će to biti moguće.

Molimo naše sugrađane da ukoliko imaju informacije o počiniteljima iste dostave nadležnoj policijskoj postaji (II.PP) ili u kotar koji će ih proslijediti policiji.