FOTO: AKTIVNOSTI NA SAVI – Obala Save od Jaruna do Toplane u Zagrebu

Raspisivanje novog natječaja završetak je stožernog gradskog projekta, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, kojem je cilj oživjeti prostor uz rijeku i vratiti Zagrepčane na Savu.

Piše: Branimir Fagač

Tijekom prve polovine 2018. godine, pokraj tramvajskog okretišta Savskog mosta započelo je čišćenje i održavanje sedam kilometara površina u inundacijskom pojasu rijeke Save. Uređeno je 34.000 m2 površine i očišćeno 7.500 m2 postojećeg betonskog opločenja. Radove je izvodila Vodoprivreda Zagreb i Hrvatske vode, a Grad se, kada radovi budu privedeni kraju, obvezao uređene obale rijeke uzeti u zakup od Hrvatskih voda, te provesti projekt “Aktivnosti na Savi”.

“Radi oživljavanja prostora zanemarenog više od pola stoljeća, tim će projektom na pet mjesta biti postavljeni privremeni objekti, koji će u budućnosti služiti za odmor i razonodu građana”, istaknuo je tada u priopćenju Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su zagrebačke obale Save bile predugo zanemarivane, te da je krajnje vrijeme da im udahnemo novi život.

zagreb, zagreb na savi, sava

“Rijeka Sava zahtijeva posebnu pažnju, jer ne bi trebala biti samo sastavni dio grada, nego njegov vitalni dio koji mu daje život, te je generator gospodarskog razvoja. Drugim riječima, na temelju zagrebačke prošlosti treba oblikovati njegovu sadašnjost s vizijom budućnosti”, istaknuo Bandić u svibnju prošle godine.

Oglasio se tada priopćenjem i Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada istaknuvši kako će radi vraćanja građana na Savu i urbanog oživljavanja obala rijeke, početi primjenjivati prvonagrađeno rješenje s Međunarodnog natječaja “Europan 13”.

Od Jaruna do Toplane na Savici

Autori Carlos Zarco, Sara Palomar i Jose Luis Hidalgo iz Španjolske, te Zuhal Kol iz Turske su, što je najvažnije, prezentacijom svoje teme “Prilagodljivi grad” ugodno iznenadili i na prvu “osvojili” struku. Iako je tada sve izgledalo obećavajuće, a prizori kakvih na Savi nije bilo desetljećima ponovno su mogli postati stvarnost i to, na radost svih stanovnika metropole, nešto je pošlo po zlu. Radovi su naprasno prekinuti, a dotadašnji entuzijazam naglo je splasnuo i utihnuo.

zagreb, Aktivnosti na Savi4

Naime, lani u Gradu nisu uspjeli u namjeri oživjeti savsku obalu uz Jadranski most jer se, nažalost, baš nitko nije javio na natječaj za programsko osmišljavanje tog prostora. No, bez obzira na sve, odgovorni u metropoli nisu odustali. U siječnju ove godine Hrvatske vode i Grad Zagreb sklopili su ugovor o korištenju javnog vodnog dobra rijeke Save. Njime Hrvatske vode na pet godina daju na korištenje oko 125 hektara prostora uz Savu, a sve u svrhu provedbe projekta “Aktivnosti na Savi”.

Prostorni obuhvat na kojemu bi uskoro trebao zaživjeti projekt “Aktivnosti na Savi”, proteže se središnjim gradskim područjem u duljini od oko 7 km uzduž obje obale (inundacijski pojas) rijeke Save, od jezera Jarun na zapadu pa do Toplane Zagreb na Savici na istoku. “Na ukupno tri lokacije planiraju se pojedine intervencije, odnosno, postavljanje montažnih objekata”, najavljuje Sanja Jerković, pročelnica gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Prva je smještena neposredno uz željeznički most ‘Sava – Zeleni most’, te obuhvaća oko 20.000 četvornih metara. Druga lokacija se nalazi istočno od Mosta slobode, govorimo o sjevernoj obali rijeke Save, veličine oko 10.000 četvornih metara. Treća se lokacija, od oko 15.000 četvornih metara, nalazi uz park Bundek.

zagreb, Aktivnosti na Savi3

Drugi pokušaj

“Natječaj za izradu montažnih objekata još je uvijek otvoren pa bi se u lipnju, planiraju u Gradu, oni mogli naći na obalama Save. Za realizaciju toga, osigurano je 5 milijuna kuna”, kaže Jerković, te dodaje da su ove godine na natječaj manjeg obujma stigle tek dvije ponude – tvrtke ‘Agram’ za 4,3 milijuna i ‘Marina studija’ za 3,6 milijuna kuna.

S druge strane, natječaj za izvođača radova i dobavljača opreme, procijenjen na 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, raspisan je ovih dana i otvoren je do početka svibnja. Tvrtka koja dobije posao morat će u najkraćem mogućem roku obaviti zemljane radove, urediti pješačke staze, jer, prema riječima odgovornih u Gradu, već početkom lipnja Zagrepčani bi trebali imati nova mjesta za rekreaciju i uživanje.

Jedina je nepoznanica, barem za sada, natječaj za ugostiteljstvo. Naime, iako su u gradu najavili da će ga biti, u obzir će se uzeti i ponude onih koji će se javiti otvorenim pismom. Ta je činjenica izazvala nezadovoljstvo dijela ugostitelja, jer smatraju da će se tako oni koji su znali za ‘pismo’ naći u povoljnijem položaju.

zagreb, Aktivnosti na Savi

Dakle, pješačko-biciklističke staze, športski tereni, sunčališta, bazeni, plaže s nasipanim pijeskom, pozornice na otvorenom, kina, vidikovci, te niz objekata sa zabavnom i ugostiteljskom ponudom, sadržaji su koji će se izgraditi uz obalu rijeke u sklopu projekta ‘Aktivnosti na Savi’. Većina sadržaja bit će na otvorenom, a baš sve što će biti postavljeno bit će montažno i lako sklopivo, te rasklopivo.

“Cijeli je projekt zapravo privremeni oblik korištenja prostora, mogli bismo reći i ‘sezonski’. Vodostaj Save u Zagrebu, naime, tijekom godine varira oko osam metara, te stoga nije moguće na obali realizirati neke trajne projekte”, rekla je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj koji je nadležan za realizaciju projekta.

Dakle, kada bude najavljeno dizanje vodostaja na rijeci Savi, svi će se objekti moći razmontirati i ukloniti u roku 24 sata. “Takav će promjenjivi koncept omogućiti da uređenje Save ide ukorak s potrebama i interesima grada i građana”, poručio je gradonačelnik Bandić.

zagreb, Aktivnosti na Savi5

Ljeto na Savi

Tako će se zapravo nizom manjih intervencija na nasipu, ali i na površini uz samu rijeku izvući maksimum sadržaja što će pozitivno utjecati na kvalitetu života te na turizam i gospodarstvo.

Pri oblikovanju urbanog krajolika, iz Gradskog ureda, su se obvezali poštivati zeleni pojas inundacije, te brinuti i o suvremenim potrebama građana.

Nadalje, međusobno umreženi javni prostori staviti će se u funkciju cjelogodišnjeg višenamjenskog korištenja različitih društvenih skupina.

“Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti, nadamo se, već ovo ljeto, najavila je Jerković, izrazivši nadu da će taj projekt biti prvi korak prema projektu “Zagreb na Savi”.