FOTO: 100 GODINA – Predstavnici Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije kod predsjednika

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predstavnike Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije, koja je osnivač bolnice, a povodom obilježavanja 100. obljetnice osnutka bolnice.

Riječ je o našoj najvećoj i jedinoj sekundarnoj zdravstvenoj ustanovi koja je našim stanovnicima ponos i simbol zajedništva, a danas je cijeli kompleks veliko gradilište kako bi u naslijeđe ostavili kvalitetne uvjete zdravstvene zaštite. Povodom stote obljetnice izdana je i monografija koja predstavlja povijesni osvrt na razvoj zdravstva u Međimurju.

U tih sto godina postojanja Županijska bolnica pretvorila se u respektabilnu zdravstvenu ustanovu, godišnje se na bolničkom liječenju zbrine više od 14 tisuća pacijenata uz prosječno zadržavanje po liječenom pacijentu 5,59 dana. Prema podacima za 2021. godinu, ostvareno je 89 177 bolničko opskrbnih dana, iskorištenost kapaciteta iznosila je 83,10%, obavljeno je 3 298 operativnih zahvata, 2 513 operativnih zahvata u jednodnevnoj kirurgiji i 9 083 malih ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata.

U polikliničko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkoj dijagnostici liječeno je 546 456 pacijenata kojima je pruženo 1 354 969 liječničkih usluga. U monografiji je prikazana kronologija razvoja Županijske bolnice Čakovec uz svjedočanstva zdravstvenih djelatnika koji su tu povijest stvarali. Dokumentacija za izradu monografije prikupljena je iz različitih izvora – od tiskanih medija te arhiva sveučilišta u Beču i Budimpešti i Državnog arhiva u Štrigovi do Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu.

Veliki doprinos u stvaranju monografije dali su i umirovljeni djelatnici koji su starim fotografijama i svjedočanstvima darovali toplinu stranicama publikacije, kao i mladi entuzijastični povjesničari koji su prikupili i obradili podatke.