FORUM ŽENA SDP-a: Svako nasilje nad ženama mora biti najstrože kažnjeno

Forum žena SDP-a priopćenjem se osvrnuo na najnovije slučajeve nasilja nad ženama u Hrvatskoj, odnosno susjednoj Bosni i Hercegovoini.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Prošlo je svega nekoliko dana od 22. rujna, kada obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ponovno svjedočimo brutalnim slučajevima nasilja – od ubojstva mlade djevojke koju je iz službenog pištolja ubio policajac s kojim je bila u nekoj vrsti veze, do premlaćivanja žene koju je po tko zna koji put napao suprug – bivši hrvatski rukometni reprezentativac.U oba se slučaja, iako su se dogodila u dvije države (u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini), pokazuje isti patrijarhalni obrazac ponašanja koji ne poznaje granice i koji ima samo jedan cilj – osigurati da žena bude (muško) vlasništvo i da s njom može (u)činiti što god hoće – eksploatirati, ošamariti je, premlatiti, silovati, ubiti.

Dok god institucije, koje bi jednako trebale štititi građane i građanke, pružaju zaštitu pojedincima koji vrše nasilje i institucijama koje skrivaju istinu te tako perpetuiraju nasilje – ništa se neće promijeniti.

Može Sabor tisuću puta promijeniti zakone i postrožiti kazne, no ako ih policija i sudovi ne provode – nikada se neće poslati poruka drugim nasilnicima. Svako nasilje nad ženama, a pogotovo obiteljsko MORA biti najstrože kažnjeno.

Kad bi se uvela kaznena odgovornost i za službene osobe koje benevolentno postupaju u slučajevima obiteljskog nasilja – malo bi komu palo na pamet štititi zlostavljače.

Kao što smo već rekle povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ali i nebrojeno puta tijekom proteklih godina – ako ne promijenimo cjelokupni sustav vrijednosti i način na koji odgajamo nove generacije – komemoracije ubijenih žena postat će poput subotnje špice – svi će se, dobro odjeveni, naslikavati iz različitih uglova i nakon toga otići na plac.

Stoga pozivamo cjelokupnu javnost, a posebno poznate sportaše i sportašice, umjetnike i umjetnice, političare i političarke – sve one javne osobe koje svojim glasom u javnom prostoru mogu utjecati na promjenu paradigme o ženi kao stvari koju možeš šutati nogom, golu vodati po selu, vezati, izbosti, silovati, mučiti, tlačiti – da se uključe u javnu kampanju i jasno odrede protiv svakog oblika agresivnog nasilja.

Svi oni koji se u javnom djelovanju i prostoru pozivaju na ljubav prema domovini, nacionalizam i patriotizam, moraju shvatiti kakav utjecaj imaju na mlade generacije i da imaju priliku, umjesto jeftinih parola o nadmoći i duhovnom autoritetu Hrvata, utjecati na promjenu svijesti o jednakoj vrijednosti žena i muškaraca.

Upravo su samotne izjave bivših suigrača zlostavljača Buntića, kao i vodećih ljudi Hrvatskog rukometnog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora o relativiziranju obiteljskog nasilja. Vaša je dužnost i obveza reagirati na ovaj užas jasno i glasno osuditi nasilje nad ženama jer to bi sutra mogle biti vaše sestre, kćeri, unuke. Umjesto da štitite i opravdavate nasilnike i zlostavljače, u svojim biste klubovima i savezima smjesta trebali pokrenuti edukacije o rodnoj ravnopravnosti i suzbijanju svakog oblika nasilja.

Svake se prve subote u mjesecu klečavci mole da postanu bolji muškarci. Ne treba nam kampanja da muškarci postanu bolji – treba nam kampanja koja će osvijestiti da muškarci i žene jednako vrijede.

Ako imamo preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma – moramo imati i preventivni program za sprječavanje svakog oblika nasilja.

Edukacija, obrazovanje, javna kampanja – birajte!

Ubijene žene, nažalost, više to ne mogu.”