FORUM ŽENA SDP-A: Kazna županu Tomaševiću ohrabruje zlostavljače

Današnje izricanje nepravomoćne presude županu Požeško – slavonskom, Alojzu Tomaševiću, kojom je proglašen krivim za nasilje nad suprugom te osuđen na 10 mjeseci uvjetno, potvrdilo je, bez dileme, da hrvatsko pravosuđe neće i ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama nego što su predviđene za neplaćanje alimentacije, carinske prijestupe, nedozvoljenu trgovinu i prijevare.

Uvjetno se osuđuju, primjerice, i zlostavljači životinja, stoji u očitovanju Foruma žena SDP-a koje prenosimo u cijelosti.

“Struka kaže da se uvjetne kazne primjenjuju ukoliko se djelo počini prvi put i ako nije osobito teško. Vijest koja je novinske stupce punila nekoliko godina dobila je danas epilog, a svi mi dobili smo i poruku: nasilje nad ženama nije osobito teško djelo i za njega se ne odgovara zatvorskom kaznom.

Poruka je to koja ohrabruje zlostavljače da nesmetano čine zlodjela, da za njih neće odgovarati drastičnije osim tako da se malo primire na određeni rok. Ovo je poruka i svim žrtvama rodno utemeljenog nasilja da pravosuđe nema empatije za njihove masnice, njihovu patnju i strah.

Žrtve nasilja nerijetko govore da su nakon počinjenja nasilja njihovi životi zauvijek upropašteni, ali da su prijavile počinitelja kako bi spriječile da se isto događa drugima. Ta rečenica je danas izgubila svaki smisao. Naše pravosuđe nije pokazalo samo needuciranost i neosjetljivost, već i jasan otpor da bude jedan od faktora suzbijanja nasilja u društvu.

Jedini alat koji ima za tu borbu je pravedno suđenje i kazna za počinitelje za koju ne smije zaboraviti da treba djelovati odgojno prema počinitelju, ali i da šalje nedvojbenu poruku društvu. No, kod nas su stvari postavljene potpuno suprotno i drugačije nego bilo gdje drugdje u civiliziranom svijetu – počinitelja se ili oslobodi ili blago kazni, a potom predsjednik Vrhovnog suda uputi ispriku, valjda kao satisfakciju žrtvi.”