FOND ZA OPORAVAK: Merkel i Macron predlažu 500 milijardi eura

Čini se da su najmoćnije članice EU dogovorile način za financijsku pomoć članicama i očuvanje jedinstva te demonstraciju solidarnosti.

Izvor: Media servis

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron predlažu osnivanje fonda od 500 milijardi eura za oporavak zemalja članica pogođenh krizom zbog koronavirusa.

Macron je rekao da takav fond treba eurozoni kako bi ostala ujedinjena. Prijedlog se smatra popuštanjem njemačke kancelarke u dosadanjim stavovima o novcu za pomoć uslijed krize, koja je bila protiv dijeljenja duga i zajedno s Nizozemskom, Austrijom i Danskom optužena za nedostatak solidarnosti prema teško pogošenim članicama Italiji i Španjolskoj.

Prema zamisli sredstva bi bila dostupna u vidu dotacija i trebala bi pomoći bloku u investicijama u zelenu budućnost. Odluke su pozdravile šefice Komisije Von der Leyen i Europske središnje banke Christine Lagarde. Austrijski premijer Sebastian Kurz ponavlja da je stav njegove zemlje nepromijenjen i zagovara davanje zajmova , a ne dotacija.

Komentiraj